Magazin

Šta su "imunitet kocke" - delotvoran lek protiv prehlade ili samo poslastica

U zimskom periodu mnogi od nas žele da čuvaju svoje zdravlje, a jedan jednostavni recept koji se proširio na društvenim mrežama može biti dobar način da svakodnevno unosimo potrebne vitamine, antioksidante i druge hranljive materije (posebno tokom sezone prehlade i gripa). U pitanju su "imunitet kocke", žute ili naradžaste boje, koje se pripremaju brzo i mogu da traju nekoliko dana. Da li je ovaj recept zaista delotvoran ili samo predstavlja zabavan onlajn sadržaj?
Šta su "imunitet kocke" -  delotvoran lek protiv prehlade ili samo poslastica© Canva/Анђела Ћосо

Postoje različite verzije recepta za ove kocke, ali osnovni sastojci su: narandža, limun, šargarepa, kurkuma, đumbir, med, biber, kokosovo mleko/voda i obična voda. Kreatori na TikToku, na kome hešteg #immunitycubes ima preko 7 miliona pregleda, opisuju da su ove kocke "ukusne, kremaste i veoma zdrave", kao i da "pružaju podršku imunološkom sistemu".

Popularne "imunitet kocke" mogu biti potencijalno sredstvo za jačanje imuniteta tokom zimske sezone, a prave se od mešavine zdravih sastojaka. Kocke se se zamrznu i čuvaju u frižideru, da bi se u narednih nekoliko dana iskoristile kao dodatak za vodu, čajeve, smutije... Prema brojnim korisnicima društvenih mreža, osim što su ukusne, predstavljju pravu "vitaminsku bombu" i mogu biti prirodan lek protiv prehlade.

Priprema je brza i jednostavna:

Recept za "imunitet kockice":

  • polovina iseckanog limuna, iseckanog
  • jedna iseckana šargarepa
  • kašičica mlevene kurkume
  • kašičica crnog bibera
  • 2 do 3 komada sirovog đumbira
  • pola šolje meda (preporučuje se organski)
  • jedna iseckana narandža
  • pola šolje kokosovog mleka (nije neophodno)
  • 3 šolje obične ili kokosove vode

Potrebno je da se sastojci pomešaju u blenderu, stave u kalupe za led i zamrznu. Nakon toga, mogu da se koriste kao dodatak bilo kojem piću ili čak mogu biti prirodna, zdrava verzija bombone.

@moribyan

Immunity Cubes! I also love buying mini bottles and turning them into immunity shots 🧡 5 minute recipe!

♬ Lo-fi hip hop - NAO-K

Kocka za zdravlje 

Kombinacija limuna i narandže je puna antioksidanata, vlakana i odličan je izvor vitamina C, koji može pomoći u jačanju ukupnog imuniteta. Šargarepa je puna vitamina A i beta-karotena zajedno sa drugim hranljivim materijama za koje je utvrđeno da pružaju dugu listu prednosti, uključujući pomoć u balansiranju šećera u krvi i jačanju zdravlja mozga.

Crni biber ima antioksidantna, antibakterijska i antiupalna svojstva. Kada se upari sa kurkumom, može da je "aktivira" i omogućava našem telu da bolje apsorbuje svetlo narandžastu lekovitu biljku za pune anitiinflamatorne efekte. 

Đumbir pomaže da se ublaži stres i probavne smetnje, zahvaljujući gingerolu, prirodnom jedinjenju u svežem đumbiru, a dodavanje meda u blender ne samo da daje sladak ukus, već ima i antiinflamatorno, antioksidativno i antibakterijsko dejstvo. Kokosovo mleko daje antioksidativnu zaštitu od bolesti i antimikrobnih sredstava od infekcija, dok kokosova voda pojačava ukus i predstavlja dodatni izvor vitamina C.

"Određene namirnice su bogate hranljivim materijama i mogu da budu podrška našem imunološkom sistemu," rekla je za "Njujork post" dr Nataša Bjuan. Ipak, naglasila je da, iako su ove namirnice zdrave, moramo biti sigurni da ne preterujemo sa konzumiranjem. 

Predoziranje različitim hranljivim materijama može organizam da "izbaci iz ravnoteže" - na primer, konzumiranje previše vitamina C može da izazove mučninu, povraćanje, dijareju i slične simptome (koje su kockice prvobitno sprečile).

Na kraju, ona dodaje da ne bi trebalo potpuno da se oslonimo na njih ako želimo da budemo zdravi. Sigurno su dobar dodatak ishrani i svakodnevnoj rutini, ali ne predstavljaju magičan trik, koji će nas štititi od svih bolesti. Pored "imunitet kockica", važno je da redovno spavamo, da smo fizički aktivni, vodimo računa o namirnicama koje konzumiramo i pokušamo da smanjimo svakodnevni stres.

image