Magazin

Narodni recept protiv prehlade "zapalio" TikTok: U beli luk i med se kunu korisnici širom sveta

Narodni lek protiv prehlade i virusa koji je kunu praktično svi Balkanci osvojio je društvenu mrežu TikTok. Video snimci korisnika iz svih krajeva sveta već su sakupili skoro 40 miliona pregleda, a budući da je sezona tek na početku, pravi "bum" se tek očekuje.
Narodni recept protiv prehlade "zapalio" TikTok: U beli luk i med se kunu korisnici širom sveta© Canva / StephanieFrey

U vreme kada virusi i bakterije vrebaju sa svih strana, očuvanje imunog sistema je jedno od najvažnijih zadataka svih nas. Neki se za podizanje otpornosti organizma okreću vitaminima, a drugi biraju stara, dobra narodna sredstva.

Kombinacija belog luka i meda, koja je naročito popularno na ovim prostorima, pokorila je čak i društvenu mrežu TikTok, i sada milioni korisnika širom sveta dele svoja iskustva.

@hoemgirl she used give me a spoonful everyday and i lowkey hated it but now im so grateful 😫 #garlicandhoney#garlic#homeremedy#homemade#koreanmomcooks♬ original sound - Sarah 호정 Kim

Beli luk i med su najbolji lek protiv prehlade

Beli luk je oduvek važio za jednu od najzdravijih namirnica na svetu, a njegova lekovita svojstva su nadaleko poznata. Odvajkada se primenjivao i u lečenju simptoma prehlade i gripa, a sve zahvaljujući velikoj količini vitamina C, B6, A i K. Osim vitaminima, beli luk je bogat i kalijumom, folnom kiselinom magnezijumom i cinkom, koji zajedno utiču na suzbijanje inflamatornih procesa u organizmu.

"Beli luk jača imuni sistem kako bi sprečio ili smanjio težinu bolesti, uključujući običnu prehladu", izjavilo je doktor Raj Arora za Vog.

Kućnu apoteku ne možemo zamisliti ni bez teglice meda, koja se hiljadama godina koristi u lečenju mnogih bolesti. Bogat vitaminima B grupe, kao i vitaminom C i mineralima, med je univerzalni lek protiv upale grla, desni, bronhijalne astme i kašlja. Stoga se, naročito u zimskom periodu, preporučuje njegova redovna konzumacija.

U kombinaciji, beli luk i med su prava vitaminska "bomba" koja prve simptome prehlade i gripa suzbija već u roku od nekoliko sati. Zato korisnici TikToka, koji su tek otkrili čarobna svojstva ovog narodnog leka, tvrde da je on "tečno zlato" i "novi omiljeni začin".

Kako pripremiti ovaj narodni lek

Kako bi se postigla najbolja svojstva belog luka i meda preporučuje se da se oni pomešaju u staklenoj teglici i ostave mračnom i hladnom mestu kako bi se pokrenuo prirodan proces fermentacije. Proporcije mogu biti proizvoljne, po ukusu, a čenovi se oljušteni samo preliju medom.

"Kada je beli luk fermentisan, njegove koristi su još veće, a uz lekovita svojstva meda, ova kombinacija je odlična za zdravlje", objasnila je Rian Stefenson, nutricionista.

image