Magazin

Kako i kada da učimo decu o novcu

Deca obično stiču pojam o novcu sa 6 godina, kažu stručnjaci, a istraživanja pokazuju da formiraju trajne navike u domenu para već sa 7 godina. Učenje kako da upravljaju novcem i planiraju svoju finansijsku budućnost pomažu da im da osiguraju opšte blagostanje.
Kako i kada da učimo decu o novcu© freepik

Razgovor sa mališanom u vezi novca je veoma koristan, ili za roditelje može da bude i stresan. Bitno je da se mama i tata pripreme za razgovor, a savetuje se da rano počnu da uče svoje potomke o novcu, jer nedostatak osnovnog finansijskog znanja može skupo koštati decu kada odrastu.

Način na koji razgovaramo sa detetom o novcu je veoma važan

Roditelji treba da govore o novcu na "činjenični" način, tako da njihova deca imaju pojam o istom i grade razuman odnos sa finasijama: "Nađite im se i naučite ih da o parama vredi razgovarati, jer je novac alat koji će im pomoći da žive život kakav žele", pojašnjava Aleksa von Tobel, autorka bestselera Financially Fearless.

Stručnjaci naglašavaju da deci treba predočiti da novac iziskuje trud i vreme i da ako pažljivo "barataju" sa njim, mogu imati ono što žele. Takođe, treba skrenuti pažnju da kartice nisu magične i nisu tu da ispunjavaju želje.

Deci treba pokazati cene, predočiti im "stanje na terenu"

Prvenstveno, sa decom treba pričati na način koji za njih ima smisla: "To bi značilo da im kažemo koliko koštaju stvari koje svakodnevno kupujemo. Napomenuti ih da flašica vode u prodavnici ne košta isto kao ona iz, na primer, zoo vrta", ističe von Tobel i dodaje:

"Kada prolazite kroz radnju i vaše dete želi nešto, podignite proizvod i pokažite mu cenu. Kažite mu da danas nemate toliko novaca, ali će to što želi dobiti drugom prilikom". Ovakav pristup pomaže da saznaju više o troškovima i da oni mogu da variraju od mesta ili vremena, kaže ona, a piše Si-En-Bi-Si.

Neka sami kažu gde bi voleli da potroše novac, ali im i predočiti kako se zarađuje i štedi

Budžet, novac, finansije mogu da budu poprilično suvoparna tema za odrasle, a kamoli za decu. Da bi ona bila zainteresovana za štednju, von Tobel preporučuje da se o tome razgovara na osnažujući način koji ih navodi da kažu gde bi voleli da troše novac, ali i nagovestiti im kako može da se zaradi i uštedi.

image