Magazin

Dete žvrlja po podu - razvija kreativnost ili prelazi granice

Nedavno je jedna mama dozvolila svom detetu da žvrlja po podu i sve je to dokumentovala i postavila na TikTok. Video je izazvao veliku pažnju - neki korisnici ove popularne mreže su je kritikovali, dok su drugi hvalili njeno dopuštenje. Stručnjaci o ovoj situaciji takođe imaju mišljenje i ističu da mališanu treba reći "ne" tamo gde je neophodno.
Dete žvrlja po podu - razvija kreativnost ili prelazi granice© @ bearfotos/freepik

Po ko zna koji put, način na koji neko vaspita dete je čest predmet rasprava na mrežama. To se dogodilo i mami Kiri Osuni, koja je objavila video snimak na kom je njeno dete iscrtalo pod: "Prvo me je pitala da li sme i ja sam rekla da može. Pitala me da oboji ormarić, nisam joj dozvolila i poslušala je. Ona zna da je crtanje dozvoljeno samo ovde. Zabavila se, a sve se to može očistiti", napisala je mama.

Usledili su razni komentari ispod snimka od onih da "Jedno 'ne', neće povrediti dete" pa do "ovako nastaju umetnici". Različita su mišljenja širokih narodnih masa o tome gde se postavljaju granice u vaspitanju i šta je detetu dozvoljeno. Ipak, interesovalo nas je šta o ovoj temi misle stručnjaci i kakav je to roditelj koji dozvoljava deci da "škrabaju" po podovima?

"Video je jasan primer permisivnog (popustljivog) roditeljstva koje karakteriše opuštenost ili nedostatak pravila", kaže Kortni Morgan, osnivača prakse za terapiju mentalnog zdravlja. Sa ovom procenom se slaže i psihoterapeut Ronald Hoang opisujući ovakve roditelje da su "vođeni decom i da retko primenjuju pravila i granice kako bi izbegli sukobe". Stručnjaci pojašnjavaju da je u slučaju ove mame ipak postavljena granica i ona je rekla 'ne' na zahtev deteta da crta po ormariću.

Nered i kreativnost su važni za dete

Odluka da dozvoli svom detetu da crta po podu, može da pomogne da se podstakne kreativnosti kod mališana: "Mama je dozvolila detetu da bude neuredno i kreativno, što je veoma važno za malu decu. Reći "da" takođe znači da je dete prvo tražilo dozvolu, što je važno", pojašnjava Morgan.

Detetu treba reći "ne" tamo gde je neophodno

Dopustiti detetetu baš sve nije dobro za razvoj deteta, kažu stručnjaci. Skretanje pažnje omogućava roditeljima da se saosećaju sa željom deteta, a da pritom postavljaju granice.

"Deca mogu da odrastaju misleći da su 'centar univerzuma' i odbijaju da se pridržavaju pravila i granica. Kada kažete 'ne' s vremena na vreme tamo gde je to neophodno i prikladno, pokazujete ljubav svom detetu, jer mu pomažete da razvije zdravo razumevanje granica", pojašnjava Hoang.

Kada preterujemo sa popuštanjem

Ravnoteža između "da" i "ne", može biti najbolji način da se podstakne osećaj kreativnosti kod deteta, a da se pritom obezbedi da razume granice i smernice. Međutim, kada je momenat kada preterujemo, odnosno dopuštamo detetu da radi kako ono hoće?

Psiholozi naglašavaju da se tada obično ne radi o tome koliko puta dozvoljavamo detetu da nešto uradi, već o samom kontekstu: "Kad god roditelj kaže 'da' kako bi izbegao sukob ili uznemirio dete, to je onda previše", ističe Morgan, a piše Hof post.

Kako reći detetu da ne crta po podu

Ponekad su roditelji svesni da dozvoljavaju deci da se prepuste svojim naumima, kao što je crtanje po podu i to može pomoći u podsticanju njihove nezavisnosti i rasta. Ipak, ako mama ili tata to ne dozvoljavaju, postoji način kako se to kaže: "Tada možemo da preusmerimo dete na nešto prikladnije, na primer, recite nešto u stilu 'vidim da zaista želiš da crtaš. Pod nije za crtanje, ali šta misliš na kom još mestu bi mogao da pišeš ili slikaš", savetuje Hoang.

image