Magazin

"Tinsplejning" sve popularniji: Kada tinejdžeri misle da znaju sve

Još jedan u nizu izazova roditeljstva, tinsplejning (od tinejdžer i eksplejning (objašnjavanje)) se kao pojava primećuje u adolescentskom dobu, a njegova manifestacija roditelje neretko dovodi do ludila. Zbog čega tinejdžeri toliko vole da svojim roditeljima daju "životne" lekcije i objašnjavaju im pojedine stvari kao da su veliki?
"Tinsplejning" sve popularniji: Kada tinejdžeri misle da znaju sve© Canva / SDI Productions

Objašnjavanje stvari od strane muškaraca na snishodljiv način, čak i kada žena ima dovoljno znanja u nekoj oblasti već godinama unazad ima svoj poseban naziv - mensplejning, međutim, u poslednje vreme sve više i više roditelja primećuje da njihovi tinejdžeri rade potpuno istu stvar. Spajanjem reči tinejdžer i eksplejning (objašnjavanje) nastao je novi termin - tinsplejning, koji sve više roditelja širom sveta ostavlja u čuđenju, a ujedno i dovodi do ludila. Međutim, reakcije roditelja mahom su komične, a mnogi od njih zabezeknuto sede i gledaju svoje tinejdžere kako im objašnjavaju neke banalne stvari, dok izraz lica govori više od hiljadu reči.

Tinsplejning - kada tinejdžeri misle da znaju sve

Prema definiciji Urban Dikšinerija, tinsplejning se objašnjava kao snishodljivo tinejdžersko objašnjavanje raznih pojmova odraslim osobama, najčešće roditeljima, pri čemu se oni stavljaju u poziciju "nižu" po znanju i tretiraju kao potpuno neinformisani. Ovakvo objašnjavanje gotovo uvek je ispraćeno velikom sigurnošću tinejdžera koji, nesvesni svog neznanja, ipak pokušavaju da dominiraju situacijom. Iako veoma iritantno, današnjim roditeljima ne preostaje ništa drugo nego da tinsplejning prihvate kao fazu, i strpe se da ova faza prođe.

Od savremenih tehnologija do politike - tinejdžeri misle da znaju sve

Društvenim mrežama veoma brzo su se proširili urnebesni primeri situacija kada su tinejdžeri svojim roditeljima tinsplejnovali sve - od muzike, preko savremenih tehnologija, pa sve do političkih tema, a najzabavnija od svega jeste činjenica da su objašnjavali kao da preko puta njih nisu odrasle osobe pune znanja ili životnog iskustva, već deca koja ne znaju apsolutno ništa.

Jedna od korisnica Reddita podelila je svoje iskustvo tinsplejnovanja: "Kada vam deca tinejdžeri pričaju o klimatskim promenama i onda ostavite svako svetlo u kući upaljeno i koristite mašinu za sušenje veša po sunčanom danu".

Da li tinsplejnovanju treba stati na put

Ipak, psiholozi i sociolozi smatraju da tinsplejnovanje ne dolazi iz želje dece da svoje roditelje ponize, već da je to sastavni deo njihovog razvoja i odrastanja, a njegovim "gušenjem" tinejdžeri mogu steći utisak da njihova iskustva ili mišljenja roditeljima nisu važna, što apsolutno utiče na odnos i poverenje koje postoji.

"Razvojni zadatak tinejdžera je da se malo po malo odvoji od svojih roditelja, a jedan od načina na koji se to postiže je ispitivanje sveta kroz sopstvenu prizmu", navodi Kejt Harli, socijalna radnica.

Kako je osećaj sigurnosti fundamentalan za izgradnju dobrog odnosa sa decom, u ovom slučaju slušanje i pružanje empatije ima veliki značaj. Savet roditeljima jeste da slede pravilo 80/20: 80 posto vremena slušajte, a 20 procenata pričajte sa njima. Postavljajte potpitanja kako biste razumeli kako formiraju svoje mišljenje, ali i kako biste im pokazali da je za vas ono značajno. Hteli mi to da priznamo ili ne, tinejdžeri drže korak sa vremenom.

image