Magazin

Koji je najzdraviji preliv za salatu, a koji treba izbegavati

Preliv za salatu i nema zdravu reputaciju i obično dodaje puno kalorija u činiju sa zelenom salatom, krastavcem i paprikom. Ipak, i on može da ima koristi za organizam ako odaberemo zdrave varijante sa određenim sastojcima i koristitimo ga umereno.
Koji je najzdraviji preliv za salatu, a koji treba izbegavati© Loren Castillo/pexels

Salatu često začinimo ukusnim, ali i ne tako zdravim prelivima. Popularne dresinge, koje možemo da kupumo u prodavnicama, daju "puniji" ukus svežem povrću, ali su često obogaćeni šećerima, zasićenim mastima i natrijumom. Ova tri sastojka pojačavaju ukus, ali nisu dobra za organizam i donose više štete nego koristi.

"Ljudi su svesni da treba paziti na so, ali ne obraćaju pažnju na šećere u ovim prelivima. Ako se na etiketama nalazi šećer među prva tri sastojka, dresing treba izbegavati. Zapitajte se, da li bi zaista pojeli salatu po kojoj je posuta kašika šećera", predočava nutricionista Lisa Jang.

Zato, stručnjaci ističu da je najbolje da sami napravimo preliv za salatu, jer će tako sigurno imati bolji ukus, biće bez konzervansa i sa kontrolisanim sastojcima.

Koji je najzdraviji preliv za salatu

Klasična kombinacija sirćeta i maslinovog ulja dobija najviše ocene od dijetetičara. Nisu loše kombinacije sa medom i senfom, prelivi sa jogurtom, kao i oni na bazi pesta i avokada. Svakako da jesu zdravija varijanta, ali ne treba preterivati u količini, naglašavaju dijetetičari.

Prelive ne treba izbegavati, ali ih treba umereno i pametno koristiti

Masnoća u prelivima za salatu pomaže telu da apsorbuje hranljive materije rastvorljive u mastima iz povrća, kao što su likopen u paradajzu i beta-karoten u šargarepi i još obezbeđuje sitost. Ipak, treba posebno voditi računa o količinu koju koristimo - preporučljivo je da stavimo dve supene kašike preliva na porciju salate. Takođe, ako kupujemo salatu u marketu i sa njom "dolazi" i dresing nije preporučljivo da ga celog izručimo, sasvim su dovoljne manje količine.

Prelivi bogati raznim kaloričnim sirevima, oni na bazi majoneza, ili, na primer, slatki dresinzi ne bi trebalo da budu naša opcija. Dijetetičari su jasni i kažu da svi dresinzi koji imaju dosta soli, šećera, masti, konzervansa ne treba da se nađu u jelovnicima.

image