Magazin

Listerija se skriva u hrani - opasna bakterija koja može da bude smrtonosna

Muškarac poreklom iz Srbije osuđen je u Austriji na 13 meseci zatvora i platiće novčanu odštetu u visini od 25 hiljada evra jer je petoro ljudi umrlo, a šestoro ima posledice trovanja kajmakom iz mlekare u kojoj je bio direktor, preneli su mediji. Istragom je utvrđeno da je bakterija listerija izazvala smrt i teška oboljenja kod ljudi. Jasno je da su njene posledice veoma ozbiljne - gde se ova bakterija nalazi i koji su simptomi bolesti?
Listerija se skriva u hrani - opasna bakterija koja može da bude smrtonosna© pixabay

Listerija je bakterija koja izaziva teške infekcije kod starijih osoba, ljudi koji imaju slabiji imunitet, kao i kod dece i trudnica.

Može biti prisutna u velikom broju prehrambenih proizvoda, koji se čuvaju u frižideru zbog sposobnosti razmnožavanja na niskim temperaturama. Ima je u nepasterizovanom mleku, sirevima, sladoledu, sirovom povrću, mesu i mesnim prerađevinama, sirovoj i dimljenoj ribi. 

Prenosi se konzumiranjem kontaminire hrane, direktnim kontaktom sa životinjama, intrauterino sa majke na dete, za vreme porođaja kontaktom sa sekretom genitalnih organa majke i preko majčinog mleka.

Ova bakterija je sposobna da se razmnožava na temperaturama ispod 3 stepena kao i na temperaturi oko 40 stepena. Prilično je otporna na zamrzavanje, isušivanje kao i na visoke temperature, piše Zavod za javno zdravlje Subotice.

Bakterija izaziva bolest - listeriozu

Na početku bolesti javljaju se samo blagi simptomi, povišena temperatura, groznica i bol u mišićima tako da bolest potseća na grip. Simptomi od strane gastrointestinalnog trakta, mučnina, povraćanje, dijarea, mogu biti jedini simptomi bolesti, ali češće su uvod u ozbiljnije simptome. Obično su praćeni temperaturom i opštom slabošću organizma.

Lekaru se treba obratiti ako osetimo bilo kakve simptome trovanja hranom. Uspešnost lečenja zavisi od brzine dijagnoze i početka lečenja. U terapiji su podjednako uspešni penicilin i ampicilin, a lekovi se uzimaju od tri do četiri nedelja nakon nestanka simptoma.

Kako da se zaštitimo

Osobe sa oslabljenim imunitetom kao i trudnice treba da izbegavaju konzumiranje nepasterizovanog mleka i mlečnih proizvoda, kao i svih vrsta gotove hrane koja se ne zagreva pre upotrebe. Bilo kakvi ostaci hrane koji se čuvaju u frižideru pre ponovne upotrebe treba dobro zagrejati. Sirovo povrće i prizemno voće treba obavezno dobro oprati pod mlazom vode.

image