Magazin

Ako pijete vodu sa česme, pravilo "četiri sata" može biti od velike koristi

Kvalitet vode sa česme je u mnogim većim gradovima na zadovoljavajućem niovu, zbog čega je ona pogodna za piće. Međutim, Nemci se uvek pridržavaju pravila "četiri sata", koje smanjuje verovatnoću nagomilavanja bakterija i drugih nečistoća.
Ako pijete vodu sa česme, pravilo "četiri sata"  može biti od velike koristi© Canva / innadodor

Kada je voda sa česme u pitanju, mišljenja su podeljena - neki smatraju da je ona puna hemikalija i nečistoća čak iako je zvanično odobrena za piće, dok drugi i dalje preferiraju "česmovaču" u odnosu na flaširanu vodu.

Međutim, jedno savetovalište za potrošače u Nemačkoj preporučuje da se oni koji piju vodu sa česme uvek pridržavaju pravila "četiri sata".

Šta je pravilo "četiri sata" u koje se kunu Nemci

Prema preporuci Savetovališta Severne Rajne-Vestfalije, ukoliko slavina nije otvarana duže od četiri sata, pre sipanja vode za piće u čašu potrebno je malo sačekati da ona isteče, najbolje - 30 sekundi. Uz pomoć ovog jednostavnog trika "stara" voda koja se sve vreme nalazila u cevima i slavini, neće dospeti u telo, prenosi portal Limited Tajms.

Na ovaj način se izbegava potencijalno unošenje nataloženih bakterija i nečistoća u organizam. Samim tim sprečava se i razvoj zdravstvenih komplikacija, koje ponekada mogu biti i vrlo ozbiljne, poput Legionarske bolesti (zapaljenja pluća prouzrokovano bakterijom iz roda Legionella).

Ovo pravilo je naročito važno ispoštovati nakon obustavljanja vodosnabdevanja u delu grada u kome živite ili remontnih aktivnosti na cevovodima u zgradi ili kući, premda se u tim situacijama u vodi mogu naći i pojedina hemijska jedinjenja, poput bisfenola A (BPA).

Kako iskoristiti vodu koju puštamo da isteče

Ukoliko vam je, čitajući preporuke nemačkog savetovališta, prvo palo na pamet "A šta je sa povećanom potrošnjom vode i računima", to je potpuno legitimno razmišljanje. Međutim, vodu koju puštate da isteče uvek možete iskoristiti u neprehrambene svrhe. Mogućnosti je pregršt.

Tu "ustajalu" vodu možete koristiti za pranje podova u kući ili stanu, možete je iskoristiti da njome operete čak i prozore ili, na kraju krajeva, za zalivanje biljaka. Njima bakterije koje se potencijalno mogu naći u vodi ni na koji način neće škoditi.

image