Magazin

Opasnost vreba iz plastične flaše za vodu: Flaširana voda sadrži 250 hiljada čestica nanoplastike

U jednom litru flaširane vode može se nalaziti i do 250 hiljada mikroskopskih čestica plastike, koja završi u našem organizmu. O štetnosti ovih nanočestica naučnici su do sada upozoravali već nekoliko puta, a zabrinjavajući podaci ukazuju na to da je ona mnogo opasnija nego što se ranije mislilo.
Opasnost vreba iz plastične flaše za vodu: Flaširana voda sadrži  250 hiljada čestica nanoplastike© Canva / FMNG

Godinama se smatralo da je flaširana voda zdravija i čistija od obične vode sa česme, međutim, u poslednjih nekoliko istraživanja naučnici su ovu pretpostavku opovrgli. Ovakvom mišljenju posebno doprinose i poruke koje se nalaze na ambalažama, a koje naglašavaju da je voda poreklon sa planinskih izvora i najviših planinskih vrhova. Dakle, izuzetno čista.

Među prvim dokazima negativnog uticaja flaširane vode na zdravlje je i izveštaj naučnika iz 2021. godine, koji ukazuje da jednostavno odvrtanje čepa na plastičnoj boci može u vodu ispustiti komadiće plastike. Mnogi od nas ovaj postupak ponove i po nekoliko puta, pri čemu se čestice svaki put ispuštaju u flašicu.

Potom je usledilo i istraživanje iz 2022. godine, koje je dokazalo da je koncentracija mikroplastike u flaširanoj vodi veća nego u onoj iz česme. Ovo je pokrenulo i lavinu pitanja i daljih istraživanja, a poslednje ne uliva nimalo poverenja.

U flaši vode najmanje 110.000 nanočestica

Analizirajući pet uzoraka flaširane vode poznatih brendova, naučnici su ustanovili da se nivoi čestica kreću od 110.000 do 400.000 po litru. Prosečno, jedna flaša flaširane vode sadrži oko 240.000 nanočestica plastike, otkriveno je u studiji objavljenoj u naučnom magazinu "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Poreklo većeg broja čestica vidljivih isključivo pod mikroskopom dolazi iz samih boca i filtera sa membranom reverzne osmoze koja se koristi za zaustavljanje drugih zagađivača. Pritom, neke čestice su čak ostale neidentifikovane uz pomoć dvostrukih lasera koji su se koristili. Ako su i one nanoplastika, navedene brojke bi mogle bi biti još veće.

"Ne znamo da li je opasno ili koliko je opasno. Znamo da nanoplastika ulazi u tkiva, a trenutno se istraživanje bavi njenim uticajem na ćelije", dodala je toksikolog Fibi Stejplton.

Nanočestice prodiru i u organizam beba u stomaku

Nanoplastika predstavlja daleko veću pretnju po ljudsko zdravlje od mikroplastike, prvenstveno iz razloga što je dovoljno mala da prodre u ljudske ćelije, uđe u krvotok i utiče na organe. Veličina tih čestica može biti i manja od 1 mikrometra.

Osim toga, ono što naučnike najviše zabrinjava jeste činjenica da se nanoplastika može "provući" i kroz placentu i dospeti u telo nerođenih beba. Budući da se za vreme trudnoće plod hrani samo koristeći nutrijente iz organizma majke, nanočestice se mogu taložiti u organizmu od najranijih meseci razvoja.

image