Magazin

ČetGPT potpuno "pobrljavio": Odgovara na nepostojećem jeziku, peva i preti

"Jesi li doživeo šlog?!" sasvim je legitimno pitanje korisnika koji ovih dana koriste usluge čet-bota ČetGPT. Naime, popularni softver sa veštačkom inteligencijom potpuno je "pobrljavio", a svoje odgovore na sasvim jednostavne upite počeo da daje na nepostojećem jeziku ili pevušeći. Nekim korisnicima je čak i pretio, pa je i zabrinutost porasla.
ČetGPT potpuno "pobrljavio": Odgovara na nepostojećem jeziku, peva i preti© DALL-E by ChatGPT

Pametni čet-bot ČetGPT, u koji se mnogi korisnici interneta kunu jer im pomaže u poslu ili školovanju, ovih dana je potpuno izgubio kompas. Njegovi odgovori sve više liče na neku šalu, a snimci ekrana koje su korisnici podelili, na kojima on odgovara na nepostojećem jeziku, preko noći su postali viralni.

ČetGPT se susreo sa egzistencijalnom krizom

Da se čak i roboti ponekad umore od velike količine posla i dožive burnaut dokazao je ČetGPT - softver koji obožavaju milioni korisnika širom sveta i kojiu ovom trenutku važi za jedan od najboljih AI alata. Verovatno preopterećen brojem zahteva koji se upućuju na različitim jezicima, on je jednostavno "izgubio glavu" i počeo da izmišlja reči.

"Dozvolite mi da me enciklopiram, jer postoji još čudesnih stvari koje su gladne za artikulacijom", odgovorio je ČetGPT korisniku, koristeći nepostojeći jezik u rečenici koja uopšte nema smisla.

Njegovi odgovori na upite postali su nejasni, napisani na nekom jeziku koji je mešavina engleskog i španskog i prepuni emotikona koji nemaju nikakve veze sa temom. Jednu od takvih egzistencijalnih kriza ČetGPT-a zabeležio je korisnik Iks platforme, koji je komične odgovore čet-bota podelio na svom nalogu na toj društvenoj mreži. Objava je za samo jedan dan sakupila neverovatnih 45 miliona pregleda.

Predstavnici OpenAI svesni problema i rade na njegovom otklanjanju

Komentari na ovu situaciju su preplavili sve društvene mreže. "Kao da gledam nekoga ko polako gubi razum", napisao je jedan korisnik Reddita, dok se drugi požalio kako mu je ČetGPT čak i pretio. Bilo je i onih koji su bolje prošli, te im je čet-bot "pevušio" tako što je ispisivao zamišljenu melodiju dodajući emotikone muzičkih nota. Odjednom, ceo svet priča o fijasku ČetGPT-a.

Neuobičajena situacija, za koju niko od korisnika nije mogao ni da pretpostavi da će se desiti, na kraju krajeva je došla i do predstavnika kompanije OpenAI, koja stoji iza razvoja popularnog čet-bota. U odgovoru koji je Šon dobio na platformi navedeno je da oni nastavljaju da sagledavaju situaciju, a da je problem sa neočekivanim odgovorima koje pruža ČetGPT u fazi rešavanja.

image