Magazin

Sedam organa bez kojih možemo da živimo potpuno normalno

Nekada su pedijatri preporučivali uklanjanje krajnika, čak i zdravoj deci, ali ova praksa više nije rutina. Ipak, navodi nas da postavimo zanimljiva pitanja, zašto imamo delove tela koji se mogu bezbedno ukloniti i ako nam nisu potrebni, kako onda da ih uopšte imamo?
Sedam organa bez kojih možemo da živimo potpuno normalno© @ prostooleh/freepik

Smatra se da su određeni organi i žlezde nekada imali važnu ulogu u životima naših evolucionih predaka, ali sada predstavljaju anatomske ostatke. Takođe, neki organi su izuzetno korisni u određenim fazama života, pa se onda situacija promeni, piše Helt Hrvard.

U nastavku pročitajte koji su to organi bez kojih možemo živeti kada se uklone.

Slepo crevo

Ovaj organ je veličine malog prsta i nalazi se sa donje desne strane debelog creva. Iz razloga koji nisu jasni, ovaj deo crevnog trakta ponekad postaje inficiran ili upaljen. Iako se može smiriti uz lečenje antibioticima, često je neophodno hitno hirurško uklanjanje.

Krajnici

Mreža limfnih čvorova u celom telu deo je sistema za "nadzor" imunološkog sistema koji pomaže u suzbijanju bakterija i virusa. Možemo da zamislimo dva krajnika kao veće, specijalizovane limfne čvorove koji paze na ove "uljeze". Nalaze se na zadnjem delu grla, a njihovo uklanjanje preporučuje se samo osobama sa čestim bakterijskim infekcijama grla. Nakon uklanjanja, drugo limfno tkivo, uključujući limfne čvorove, mogu preuzeti posao krajnika.

Adenoidi -"treći krajnik"

Smešteni su u zadnjem delu nosa gde se nazalni prolazi spajaju sa ustima i grlom. I oni su slični krajnicima i mogu da se upale, inficiraju i nateknu. Dakle, kada se uklone krajnici, adenoidi se uglavnom uklanjaju u isto vreme. Kao što je slučaj sa krajnicima, drugo tkivo preuzima njihovu funkciju.

Žučna kesa

Smeštena je odmah ispod jetre u gornjem desnom delu stomaka. Može doći do upale žučne kese, te se u određenim slučajevima preporučuje njeno uklanjanje.

Materica

Uterus ili materica je reproduktivni organ koji podržava rast fetusa. Ukoliko je potrebno, materica se može ukloniti bez narušavanja zdravlja. Uobičajeni razlozi za uklanjanje uključuju bolne ili prekomerne menstruacije, benigne izrasline koje se nazivaju fibroidi koji uzrokuju bol, krvarenje ili rak.

Timusna žlezda

Ova mala žlezda se nalazi visoko u gornjem delu grudi iza grudne kosti. Kod fetusa ili novorođenčeta, veoma je važna u razvoju imunog sistema. Ipak, odrasli mogu da žive i bez nje. Operacija uklanjanja timusa (timektomija) može se preporučiti ako postane kancerogen ili ako osoba razvije autoimuno stanje mijasteniju gravis.

Slezina

Kao i adenoidi i krajnici, slezina se sastoji od limfoidnog tkiva. Filtrira krv, uklanja abnormalne ćelije koje putuju kroz krvotok. Ali ponekad slezina postaje preaktivna i počinje da uklanja i zdrave ćelije. Povreda slezine, posebno nakon sportskih nezgoda ili onih saobraćajnih, uzrokuje unutrašnje krvarenje, što može dovesti do splenektomije. Osobama kojima je odstarnjena slezina skloniji su određenim infekcijama, pa ako uklanjanje nije hitno, preporučuje se niz vakcinacija pre intervencije.

image