Magazin

Nije samo zima neprijatelj kože - određena hrana i pića utiču na njenu dehidrataciju

Tokom zimskom perioda koža je suvlja i sklonija je pucanju i osipima. Bez obzira što nanosimo hidratantne proizvode, jednostavno ne uspevamo da je zaštitimo. Glavni krivac možda nije hladnoća niti preparati, već hrana i pića koja dodatno isušuju najveći organ na telu.
Nije samo zima neprijatelj kože - određena hrana i pića utiču na njenu dehidrataciju© @ user18526052/freepik

Dobro hidrirana koža je od suštinskog značaja za njeno dugoročno zdravlje. Kada je negovana, ona je glatka, gipka i ravnomerno reflektuje svetlost, što daje blistavi sjaj. Zimi je koža izložena niskim temeraturama, te se može isušiti i izgubiti vlažnost:

"Hladno vreme napolju i topao vazduh u zatvorenom prostoru mogu 'ukrasti' vlagu iz kože, što dovodi do dehidracije. Ako već imate suvu kožu zbog genetike ili određenih zdravstvenih problema, dehidratacija će biti očiglednija", objasnila je dermatolog Vitni Bou.

Jedna od najboljih stvari koje možemo da uradimo za našu kožu je da osiguramo da smo hidrirani 'iznutra prema spolja'. Pod tim se podrazumeva da vodimo računa o hrani i piću koje unosimo, naglašavaju dermatolozi.

Kafa utiče na san, a samim tim i na kožu

Pića poput kafe, čajeva, gaziranih i energetskih pića uglavnom sadrže kofein. Umerene količine kofeina (do četiri šoljice kafe dnevno) obično nisu povezane sa dehidracijom jer voda u napitku često nadoknađuje efekte dehidracije. Ali ako konzumiramo kofein kasnije tokom dana, to može uticati na san, što može da dovode do dehidracije kože: "Samo jedna noć lošeg sna može vidljivo da se odrazi na koži u vidu smanjene hidratacije, tamnih podočnjaka", kaže dermatolog.

Izbegavati alkohol, jer utiče na dehidraciju celog organizma

Alkohol je diuretik i uzrokuje da gubimo vodu mokrenjem. Prekomerne količine mogu doprineti ukupnoj dehidraciji organizma, uključujući i kožu. Konzumiranje alkohola iscrpljuje prirodne antioksidante, čineći kožu podložnijom oštećenjima od zagađenje i ultraljubičastih zraka", pojašnjava Bou.

Natrijum utiče na elestičnost kože

Konzumiranje previše soli dovodi da telo "povuče" vodu iz svojih ćelija, a krajnji rezultat je dehidracija. Visoke količine natrijuma se često nalaze u pripremljenoj hrani kao što je ona smrznuta, konzervirana, sendviči. Ukoliko povedemo računa o tome koliko soli jedemo svaki dan, možemo pomoći da tonus i elastičnost kože bolje izgledaju.

Prosti šećeri i pržena hrana takođe nisu prijatelji kože

Doktori savetuju da povedemo računa koliko šećera jedemo, jer sve preko 6 kašičica za žene i 9 za muškarce utiče negativno na telo, a samimi tim i na kožu. Crvenila, razni osipi, bubuljice su često posledica prekomernog konzumiranja slatkiša i pržene hrane.

Za kožu je dobra voda, ali i spanać, paprike

"Osim vode za piće, važno je jesti hranu bogatu vodom, poput spanaća, krastavca, bobičastog voća, dinje i paprike. Tečnost je zarobljena unutar ćelija hrane i polako se oslobađa tokom procesa varenja za stalan izvor hidratacije, naglašava dermatolog, a piše Haf post.

image