Magazin

Trening sa onlajn trenerom: Prednosti i mane

U doba digitalne transformacije, tradicionalni načini vežbanja dobijaju konkurenciju od sve popularnijih onlajn trening programa pa sve više ljudi pronalazi prednosti u angažovanju onlajn trenera radi postizanja svojih fitness ciljeva, pogotovo oni koji nemaju vremena za odlazak u teretanu. Međutim, dok ova fitnes revolucija donosi brojne pogodnosti, neizbežno su prisutni i izazovi.
Trening sa onlajn trenerom: Prednosti i mane© Pexels/Andrea Piacquadio

Angažovanje ličnog trenera koji vas usmerava i motiviše da steknete kondicuju, izgradite telo i poboljšate zdravlje i izgled zvuči sjajno, ali to nije opcija koju ne može svako da priušti. Nekima se ne uklapa u budžet, neki ne mogu da izdvoje dovoljno vremena, a neki jednostvno više vole da treniraju u svom domu. Potencijalno rešenje za ovu dilemu je unajmljivanje onlajn fitnes trenera.

Kako funkcionišu onlajn treninzi

Svaki trener će imati različitosti u načinu rada, ali u većini slučajeva se konsultacije obavljaju pozivom ili preko društvenih mreža i aplikacija. Tada je potrebno navesti svoje ciljeve, dosadašnje iskustvo, postaviti pitanja, a  dobićete uputstva za režim ishrane (ako to želite). Koji god program i dogovor napravimo, treninge obavljamo sami, a trenera ćemo redovno izveštavati o svom napretku, kako bi nam dao savet, ispravio greške i dao sledeće korake.

Međutim, onlajn trening nije za svakoga. Postoji nekoliko prednosti, ali i nedostataka, koje treba uvažiti pre nego što donesemo odluku.

Prednosti rada sa onlajn trenerom

Cena je možda najveća prednost kod onlajn fitnes trenera, jer je ova opcija uglavnom jeftinija od personalnih treninga u teretani. Pored toga, virtuelni trening je veoma fleksibilan što se tiče vremena, nismo ograničeni radnim vremenom teretane (posebno ako isključivo vežbamo kod kuće), kao ni svojim, i ne zavisimo od rasporeda trenera i njegovih drugih klijenata. Ovo nam omogućava da bolje odredimo vreme za druge, svakodnevne obaveze, ali i da pronađemo vreme za sebe.

Osim što su generalno dobri za telo, onlajn treninzi su dobra vežba discipline. Potrebno je imati volju da samostalno započnemo vežbanje, ostanemo dosledni programu i rasporedu, pa na kraju primenimo sve dodatne savete koje će virtuelni trener da udeli. Na kraju, ako postoji trener čiji rad nam se dopada, ali ne živi u blizini, onlajn varijanta može biti dobar izbor (ako je ova opcija u ponudi).

Nedostaci rada sa onlajn trenerom

Jedna velika mana je to što ne možemo da dobijemo pomoć i savet, sve dok trener ne pogleda snimke na kojima vežbamo i ne objasni šta treba da ispravimo. Možda čučnjeva, sklekova ili druge vežbe ne izvodimo pravilno, ili nismo upoznati sa načinom rada određenih mišića, te nismo sigurni da li su "aktivirani" tokom treninga.

Bez stručnjaka koji nas nadgleda, veoma lako može doći do nepravilnog obavljanja vežbi, pa samim tim i povrede, koja samo može da nam pogorša i uspori napredak.  

Pored toga, trener "na mreži" takođe ne može da ponudi podstrek kao što to radi trener uživo. Na primer, ako smo neko ko više voli interakciju u realnom svetu ili kome je potrebno posebno okruženje za motivaciju i bolju koncentraciju (kao što je teretana), može doći do problema.

Kao i kod ličnih trenera, tu je i veliki znak pitanja što se tiče sertifikacije i kvalifikacije onlajn stručnjaka. Nekada je mnogo lakše da vidimo pravo umeće trenera kada sa njim radimo uživo, procenimo njegovo znanje i način na koji reaguje u trenutku... Sa onlajn trenerom, ovo je teže, tako da je vrlo važno da odaberemo nekoga u koga imamo poverenja.

Na kraju - da li angažovati onlajn fitnes trenera?

Postoje tri glavna kriterijuma koje treba ispuniti kada odlučujete da li je onlajn obuka prava za vas:

  • Niste potpuni početnik: Ako imate iskustva sa fitnesom, bilo da je neki sport ili vežbanje sa ličnim trenerom u prošlosti, onda ćete lakše pratiti i razumeti onlajn uputstva.
  • Nemate problema sa motivacijom: Iako smo unajmili trenera, obavljanje vežbi i volja za poboljšanjem zavisi isključivo od nas. Ako nam nije teško da sebe "poguramo" i vežbamo bez uticaja drugih, onda praćenje preporučenog rasporeda neće biti izazovno.
  • Spremni ste da uradite dodatna istraživanja da biste razumeli šta i kako treba da radite: Kada imate treninge uživo, svako pitanje koje vam padne na pamet možete da postavite na licu mesta i dobijete odgovor. Međutim, onlajn trener nije uvek dostupan, pa kada bi vam trebalo dodatno znanje i nemate vremena da sačekate sledeći razgovor, trebalo bi da se potrudite da samostalno pronađete informacije.

Ako sigurno ispunjavate navedene kriterijume, onda onlajn trener može biti dobar izbor. Najvažnije je da to bude neko ko je kvalifikovan i sa kime komunikacija nije zahtevna. Takođe, neophodno je da iskreno opisati kako se osećate tokom određenih vežbi, da li se javljaju bolovi ili neke poteškoće, kao i da postavljate što više pitanja, da bi ste izvukli maksimum od ove vrste saradnje.

image
VV inauguration
banner