Magazin

Žene imaju veću korist od vežbanja nego muškarci, kažu naučnici

Nakon upoređivanja zdravstvenih dobrobiti koje vežbanje donosi za žene i muškarce, naučnici su otkrili da redovni treninzi mogu da imaju više pozitivnog uticaja na zdravlje žena, nego na zdravlje muškaraca. Ali zašto je to tako? Autori smatraju da odgovor leži u biologiji.
Žene imaju veću korist od vežbanja nego muškarci, kažu naučnici© Pexels/Kampus Production

Otkriveno je da žene koje redovno vežbaju imaju 24 odsto manji rizik od smrti (iz bilo kog razloga) u poređenju sa ženama koje ne vežbaju, dok je kod muškaraca ovaj broj bio manji - oko 15 odsto, prema studiji u žurnalu "Journal of the American College of Cardiology".

Rezultati su takođe pokazali da su žene koje vežbaju imale 36 odsto smanjen rizik od fatalnih srčanih udara, moždanog udara ili drugih kardiovaskularnih događaja, dok je kod muškaraca taj rizik bio smanjen za 14 odsto.

Dakle, naučnici veruju da redovno vežbanje može da pruži značajnije zdravstvene koristi za žene, ali pitanje je: Zašto?

Iako za sada nisu doneti nikakvi zaključci, istraživači imaju teoriju: Muška tela se anatomski i fiziološki razlikuju od ženskih tela, pri čemu muškarci obično imaju veći kapacitet pluća, veća srca, veću telesnu masu i veći udeo brzih mišićnih vlakana od žena, navodi se u studiji.

Ako bi muškarac i žena radili iste vežbe, žene bi teoretski imale veće respiratorne i metaboličke zahteve, a morale bi i da koriste mnogo više snage kako bi uspele da izvedu iste pokrete kao muškarci.

Jednostavno rečeno, ženama je uglavnom izazovnije da izvode iste vežbe kao i muškarci, tako da telo mora da bude više angažovano. Teoretski, što je veći napor uložen u vežbi, to su veće koristi za zdravlje.

Zabeleženo je i da su žene postigle slične ili veće koristi od muškaraca čak i kada bi vežbe kraće trajale. Tokom aerobnih vežbi umerenog intenziteta, žene su ispunile svoj parametar smanjenog rizika od 18 odsto za polovinu vremena od onog koje je bilo potrebno muškarcima, prenosi "Jahu lajf".

Ipak, važno je napomenuti da, bez obzira na iskustvo, preporučeno je da bilo koja vrsta fizičke aktivnosti bude deo svakodnevne rutine za i za žene i za muškarce. U studiji je primećeno da je manje od polovine muškaraca i žena koji su bili deo istraživanja ispunilo standard za nedeljne aerobne vežbe i vežbe snage. Kod žena je posebno zabeleženo da su imale mnogo manje uloženog vremena u fitnes, tako da autori studije naglašavaju da je veoma važno da se posvete vežbanju. 

Poznato je da trening donosi benefite i za muškarce i za žene, ali autori dodaju da je vežbanje samo "jedan deo slagalice", jer postoje i druge promene u stilu života koje mogu znatno da poboljšaju čovekovo zdravstveno stanje, kao što su adekvatan režim ishrane, kvalitetan san, prestanak pušenja... 

image
VV inauguration
banner