Magazin

Gde je vrelije - u raju ili paklu? Naučnici uz pomoć zakona termodinamike došli do odgovora

Kada nekome želimo da skrenemo pažnju na nečija nedela, mi ga obično podsetimo na postojanje biblijskog pakla. Ali, da li je to ispravno - da li je tamo zaista vrelije nego u raju? Naučnici imaju odgovor na ovo pitanje.
Gde je vrelije - u raju ili paklu? Naučnici uz pomoć zakona termodinamike došli do odgovora© Canva / grace21

Odrastajući u skladu sa hrišćanskom religijom svima su nam usađeni pojmovi dobra i zla, kao i to da ćemo, ukoliko budemo živeli u skladu sa religijom, nakon smrti otići u raj. Sa druge strane, za one grešne su vrata raja, prema religiji, zatvorena, a jedini put nakon ovozemaljskog života jeste onaj ka paklu.

Na kraju krajeva, postoji čak i fraza "Gorećeš u paklu", koja se obično koristi kada želimo nekome da skrenemo pažnju da to što čini nije u skladu sa biblijskim načelima. Ali, šta kaže o tome nauka?

Koliko je stepeni Celzijusa zapravo u paklu

Odgovor na ovo pitanje ne bismo imali da nije grupe naučnika iz Ujedinjenog Kraljevstva koja je 1972. godine istražila Bibliju. Na osnovu zapisa u hrišćanskoj svetoj knjizi naučnici su došli do neverovatnog otkrića koji je potpuno suprotan našem poimanju paja i pakla.

Kako bi izračunali temperaturu u paklu, naučnici su se pozvali na odlomak 21:8. iz knjige Otkrivenja: "I strahoviti, i neverni, i nečisti, i ubice, i bludnici, i idolopoklonici, i svi lažovi, imaju deo u jezeru koji gori ognjem i sumporom, koji je druga smrt". 

Njihovu pažnju privuklo je upravo ovo sumporno jezero. Poznato je da je temperatura na kojoj tečni sumpor prelazi u paru 444,6 stepeni Celzijusa. Dakle, da bi on bio tečan, kao u jezeru, temperatura mora biti niža. Iz toga su zaključili da je u paklu manje od 445 stepeni.

Da li je u raju hladnije ili toplije

Budući da su izračunali temperaturu u paklu, naučnici su, kako bi dobili odgovor na pitanje gde je toplije, morali da dođu i do temperature u raju. I ovoga puta su se pozvali na Bibliju, analizirajući odlomak iz Knjige proroka Isaije, 30:28.

"Svetlost meseca biće kao svetlost sunca, i svetlost sunca će da bude sedam puta veća, kao svetlost sedam dana, kada će Gospod ubiti narod svoj i isceliti rane koje im je zadao", navedeno je u Bibliji. Drugim rečima, u raju je zračenje 49 puta veće nego na Zemlji.

Za dalje računanje naučnici su se oslonili na Stefan-Bolcmanov zakon termodinamike. Koristeći jednačinu tog zakona i uzimajući u obzir prosečnu temperaturu od 25 stepeni Celzijusa na Zemlji, naučnici su ustanovili da je temperatura u raju 525 stepeni!

Istraživanje izazvalo brojna pitanja

Rezultati ovog kontroverznog istraživanja pokrenuli su brojna pitanja, budući da je prema prostoj računici temperatura u raju za skoro 100 stepeni viša nego u paklu, što je u suprotnosti sa verovanjima i opšteprihvaćenim konceptom života posle smrti.

Godinama kasnije iznete su i tvrdnje da se radijacioni deo Knjige proroka Isaije odnosi na faktor 7, a ne 49, te da je radijacija bila sedam puta veća od one na Zemlji. U ovom slučaju bi temperatura u raju bila oko 231,5 stepeni Celzijusa, što je više prilagođeno religioznom shvatanju.

image
VV inauguration
banner