Magazin

Ove namirnice mogu poslužiti kao zamena za kafu: Daju energiju za ceo dan

Da li se često probudite nenaspavani, pa vam je ujutru potrebno više od jedne kafe? Da li su energetska pića postala deo svakodnevne rutine i da li posle podne imate žudnju za kaloričnom hranom, jer vam je nivo energije naglo pao? Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja potvrdan, to znači da je vreme za biranje zdravih namirnica koje će vas držati sitim i budnim satima nakon buđenja.
Ove namirnice mogu poslužiti kao zamena za kafu: Daju energiju za ceo dan© Pexels/Lisa Fotios

Umesto oslanjanja na kofein, rešenje može biti obilan doručak, pun hranljivih materija koje će da vas drže budnim. Hrana koja nema visoki procenat masti i ugljenih hidrata, već je bogata proteinima, vitaminima, mineralima i antioksidansima je najbolji izbor. Neke od namirnica koje mogu da zamene kafu su:

Avokado

Ovu namirnicu stručnjaci redovno preporučuju, jer je puna vitamina, minerala i zdravih masti, koje telu daju energiju koja će trajati satima. Sadrže puno vlakana, što šećer u krvi održava stabilnim, tako da možete da izbegnete nagli porast i pad šećera (što dovodi do velikog umora).

Pokušajte da dodate avokado u jutarnju činiju sa voćem, možete ga staviti u blender i pomešati sa ceđenim voćem, a možete ga kombinovati sa jajima na tost hlebu.

Lubenica

Čak i najmanji nivo dehidracije može dovesti do osećaja umora, tako da je važno da u ishranu uključite hranu koja sadrži mnogo vode (voće i povrće), a lubenica je jedan od najboljih prirodnih (i slatkih) izvora tečnosti.

Ovo ukusno povrće sastoji se od 90 posto vode, pruža razne vitamine, minerale i antioksidante i sadrži aminokiselinu L-citrulin, koja može pomoći u smanjenju bolova u mišićima. Dakle, za pravo osveženje, započnite dan sa činijom punom lubenice.

Bademi

Bademi su odličan izvor visokokvalitetnih proteina, vlakana i zdravih masti. Prepuni su vitamina B koji, pomažu vašem telu da pretvori hranu u energiju, a takođe su bogati i magnezijumom koji pomaže u borbi protiv umora mišića.

Bademe možete dodati u jutarnju činiju voća ili ovsenih pahuljica, a možete i pojesti šaku ovog orašastog ploda za užinu kada vam je potrebno energije.

Kelj

Iako nije popularan kao jutarnja namirnica, kelj je pun esencijalnih vitamina, minerala i antioksidanata koji su nam potrebni za energiju u toku dana. To je sjajan biljni izvor gvožđa, koji prenosi kiseonik do tkiva i ćelija, što je potrebno da bi naše telo funkcionisalo. Kelj je takođe odličan izvor kalcijuma, folata i vitamina B.

Ovo povrće možete ubaciti u jutarnji zeleni sok ili smuti, ili ga dodajte u omlet i možda vam neće biti potrebna kafa.

Urma

Pored njihovog specifičnog, slatkog ukusa, urme se lako vare i obezbeđuju trenutni podsticaj energije. Odličan su izvor kalcijuma, fosfora, kalijuma, magnezijuma, cinka i gvožđa. Dodajte seckane urme u jutarnju činiju s voćem ili uzmite šaku urmi kada osetite nalet umora.       

Banana

Banane su veoma efikasan izvor energije kada se osećate pospano. Ovo voće prepuno kalijuma sadrži dobru količinu vlakana, koja usporavaju oslobađanje šećera u krvotok i predstavlja odličan izvor magnezijuma i vitamina B.

Dodajte bananu svom doručku ili spakujte celu bananu koju možete pojesti kao laku užinu u pokretu.

Zrela banana će obezbediti lakše dostupnu energiju u obliku šećera, u poređenju sa nezrelom. Trebalo bi da površina kore bude pegasta i žuta, a ne zelena. Tako znate da se skrob pretvorio u šećer, koji možete pravilno svariti i koristiti za energiju.

Spanać

Spanać je odličan izvor vitamina C, folata i gvožđa. Adekvatne količine ovih vitamina i minerala su neophodne za proizvodnju energije, posebno jer niži nivoi gvožđa u telu posebno mogu izazvati veliki umor.

Uparite jutarnja jaja sa spanaćem, a možete da dodate malo limunovog soka, da biste poboljšali apsorpciju gvožđa.

Čia semenke

Male, ali moćne čia semenke su odličan izvor energije. One upijaju tečnost i u stomaku mogu nabubreti do 10 puta nakon što se svare. Ovo vam pomaže da se osećate sito duži vremenski period. Prepune su antioksidanata, vitamina i minerala, proteina, masti i vlakana. Ujutru možete da konzumirate čia puding ili pospite čia semenke u smuti ili činiju ovsenih pahuljica.

Jaja

Jedno jaje sadrži visokokvalitetne proteine i zdrave masti, što daje energiju tokom celog dana. Jaja su odličan izvor raznih vitamina i minerala, uključujući gvožđe, holin, vitamin D i vitamin B-12. Takođe, važno je da uvek pojedete celo jaje!

Žumance je najhranljiviji deo, koji sadrži većinu vitamina i minerala u jajetu i veliku količinu ukupnog proteina.

image