Magazin

"Selo knjiga" - ovo malo mesto nema bankomate, ali ima 15 knjižara

Smešten na zadivljujućoj lokaciji u blizini planina Pirineja, u malom mestu Montoliu u Francuskoj živi oko 800 ljudi i u njemu nema bankomata, ali ima čak 15 knjižara.
"Selo knjiga" - ovo malo mesto nema bankomate, ali ima 15 knjižara© Sam Headland/unsplash

Montoliu je postao sinonim za kulturu, čitanje, knjige i pravi je primer kako jedno selo može da postane i "Selo knjiga", kako ga mnogi zovu. Iako ima manje od hiljadu stanovnika, obiluje velikim brojem antikvarnih knjižara, galerija, umetničkih i fotografskih ateljea.

Posetioci bi možda pomislili da ovako veliki broj knjižara u tako malom mestu izaziva konkurenciju među prodavcima, ali oni kažu da to nije slučaj i da rado šalje kupce kod svojih kolegama, piše Bi-Bi-Si. Putopisci predlažu da, ukoliko nas put nanese, u ovo nesvakidašenje mesto, pustimo se u avanturu pronalaska i "kopanja" po knjigama, jer možemo lako da budemo impresionirani šta se sve tu nalazi.

Ovo selo, godišnje poseti preko 50 hiljada turista, koji su oduševljeni uskim, skrivenim ulicama ukrašenim cvećem, ušuškanim prodavnicama, ali i znamenitostima kao što su lokalna crkva, Kraljevska tvornica vunenih tkanina, most iz 18. veka, bašta kaktusa. Takođe, impresivan pogled sa brda ostavlja bez daha i lokalci garantuju da ćete uživati u njemu kao i čempresima. Mnogi kažu da je ovde vreme stalo, a umetnost oživljena u svim svojim oblicima.

Osim knjiga, selo nudi i razne kulturne događaje i manifestacije. Postoje brojni muzički festivali, predavanja, književne večeri, radionice.

image