Ljudi koji jedu rafinisane ugljene hidrate za doručak, manje su privlačni, kaže studija
Pored tipične svakodnevne rutine doterivanja, još jedan korak ka lepoti nije samo u dobroj odeći, frizuri ili šminkanju, već i u odabiru doručka. Istraživači u Francuskoj su otkrili da su ljudi koji su jeli doručak bogat rafinisanim ugljenim hidratima ocenjeni kao manje privlačni od onih koji su dan započeli zdravijim, nerafinisanim ugljenim hidratima.
Ova suptilna promena u privlačnosti lica može biti vođena promenama u šećeru u krvi i insulinu, koje mogu uticati na izgled kože i imati dugoročni efekat na polne hormone, zaključili su naučnici sa Univerziteta u Monpeljeu.
"Iznenađujuće je sve ovo uzeti u obzir, ali naši izbori u ishrani mogu brzo uticati na naš izgled", rekla je dr Kler Bertikat, evolucioni biolog i prvi autor studije. "Ove fiziološke promene mogu suptilno da promene crte lica, utičući na to kako drugi ljudi doživljavaju privlačnost."
Istraživači su angažovali grupu od oko 100 muškaraca i žena, starosti od 20 do 30 godina, pa su im nasumično dodelili doručak od 500 kalorija, bogat rafinisanim ili nerafinisanim ugljenim hidratima. Doručak sa rafinisanim ugljenim hidratima uključivao je francuski baget, napravljen od industrijski mlevenog brašna, džema, soka od jabuke ili pomorandže, a na raspolaganju su imali i čaj ili kafu sa šećerom, prenosi "Gardijan". Obrok od nerafinisanih ugljenih hidrata bio je hleb od integralnog brašna sa puterom i sirom, pomorandža ili jabuka i čaj ili kafa bez šećera.
Naučnici su merili nivo šećera u krvi dobrovoljaca pre i nakon što su jeli, a zatim su snimali glave učesnika u uslovima kontrolisanog osvetljenja. Fotografije su zatim prosleđene grupama ocenjivača da procene koliko su te osobe stare, koliko su muževne ili ženstvene i na kraju, koliko privlačno izgledaju.
Oni koji su jeli rafinisane ugljene hidrate su ocenjeni kao manje atraktivni nego oni koji su imali zdraviji doručak. Istraživači veruju da objašnjenje za ove rezultate leži u reakciji tela na određenu hranu.
Rafinisani ugljeni hidrati mogu da izazovu skokove šećera u krvi, kojim se telo suprotstavlja tako što oslobađa insulin. To može dovesti do preniskog nivoa šećera, stanja koje se zove hipoglikemija, što utiče na protok krvi i izgled kože. U studiji je samo doručak sa rafinisanim ugljenim hidratima izazvao hipoglikemiju. S druge strane, voće i povrće su učesnike učinili atraktivnijim zahvaljujući biljnim pigmentima, zvanim karotenoidima, koji su poboljšali izgled kože.
Naučnici smatraju da njihovi nalazi služe kao podsetnik na veliki uticaj ishrane ne samo na čovekovo zdravlje, već i na osobine koje imaju poseban društveni značaj, kao što je privlačnost lica. Dodaju da proučavanje kako konzumacija rafinisanih ugljenih hidrata može da utiče na telo, što bi moglo da pruži dragocen uvid u složenu interakciju između ishrane, biologije i društvenog ponašanja.