Magazin

Deca gojaznih roditelja imaju šest puta veće šanse da budu gojazna u srednjim godinama, kaže studija

Šest puta veću šansu da budu gojazni u srednjim godinama imaju oni ljudi kojima su oba roditelja bila gojazna u istom uzrastu. S druge strane, ako je samo jedan roditelj bio gojazan, šanse da će dete imati povišenu telesnu masu su "samo" tri puta veće, pokazalo je novo istraživanje. Naučnici su zaključili da postoje dva potencijalna objašnjenja za "naslednu gojaznost".
Deca gojaznih roditelja imaju šest puta veće šanse da budu gojazna u srednjim godinama, kaže studija© Pexels/Towfiqu barbhuiya

Analiza podataka o visini i težini pokazala je snažnu vezu između indeksa telesne mase roditelja (BMI) u srednjim godinama (40-59 godina) i njihove dece u istom uzrastu.

"Iz prethodnih studija znamo da nekoliko faktora doprinosi zajedničkom statusu gojaznosti između roditelja i njihove dece" rekla je vodeći istraživač Mari Mikelsen, prenosi "Independent". 

"Geni igraju važnu ulogu, tako što utiču na našu podložnost debljanju i utiču na to kako reagujemo na okruženja u kojima je lako razviti nezdrav režim ishrane i postati gojazan."

Dodala je da neke studije takođe spekulišu da deca imaju tendenciju da razviju slične navike u ishrani i vežbanju kao i njihovi roditelji kada svi žive zajedno pod istim krovom, što dovodi do sličnog BMI statusa.

Prema podacima, kada su oba roditelja bila gojazna u srednjim godinama, njihova deca su imala šest puta veće šanse da i sami žive sa gojaznošću u srednjim godinama, nego odrasli sa oba roditelja kojima je težina bila u okviru normalnog raspona. Pored toga, kada je samo majka patila od gojaznosti, dete je imalo 3.44 puta veće šanse da bude gojazno, i 3.74 puta veće šanse ako je samo otac bio gojazan.

"Gojaznost u detinjstvu, a posebno u adolescenciji, često se kod pojedinca pojavi u ranom odraslom dobu, pa smo pretpostavili da će ga pratiti i u srednjim godinama. Otkrili smo da je to zaista slučaj - veća je verovatnoća da će deca čiji su roditelji živeli sa gojaznošću i sama živeti sa gojaznošću kada budu imali između 40 i 50 godina."

Istraživači su koristili podatke iz studije Tromso, zdravstvene studije koja je u toku u Norveškoj. Bilo je uključeno oko 2.000 ljudi, a svi su imali od 40 do 59 godina kada su učestvovali u sedmom talasu istraživanja (sprovedenom 2015. i 2016. godine), dok su njihovi roditelji u istom uzrastu učestvovali u četvrtom talasu godinama ranije (između 1994. i 1995.).

"Iz naših analiza se ne može precizno utvrditi da li je to zbog gena ili okruženja, ali najverovatnije gledamo na kombinaciju ova dva faktora. Bez obzira na objašnjenje, naš nalaz da gojaznost koja se prenosi između generacija može opstati i u odraslom dobu naglašava važnost lečenja i prevencije gojaznosti, stanja koje značajno doprinosi lošem zdravlju i prevremenoj smrti.

image