Magazin

Automatik ili "manuelac": Koje su prednosti svakog od njih i kako odabrati automobil za sebe

Rivalstvo između automobila sa manuelnim i automatskim menjačem ne jenjava već godinama. Istina, svaki od njih ima svoje prednosti i mane, pa je zato prilikom kupovine automobila vrlo važno znati šta ih razlikuje.
Automatik ili "manuelac": Koje su prednosti svakog od njih i kako odabrati automobil za sebe© Canva / Aleksandr Kichigin

Kada je reč o automobilima, glavna podela nije zasnovana ni na pogonskom gorivu, ni na broju vrata, već na tipu menjača. Po tome koji tip automobil ima, oni se dele na automatike i na vozila sa manuelnimmenjačem. Kako bismo razumeli šta je bolji izbor za nas, važno je pre svega razumeti šta ih razlikuje i zato ćemo zaroniti malo dublje u tu tematiku.

Šta nam pružaju automobili sa manuelnim menjačem

Kada je reč o ovoj vrsti automobila, mnogima je prva asocijacija kvačilo, budući da je bez njega promena brzine nemoguća. Baš iz tog razloga se kupci koji žive u gradovima ređe opredeljuju za ovu vrstu automobila, budući da su u gužvama oni mnogo kompleksiji za vožnju i zahtevaju neprekidno angažovanje vozača u smislu pritiskanja papučice kvačila i menjanja brzina na menjaču.

Ali "manuelci" imaju i svoje prednosti: po mišljenju mnogih vozača oni su zabavniji za vožnju i pružaju veću kontrolu nad vozilom. Osim toga, povoljniji su i manje zahtevni za održavanje, efikasniji su kada je reč o potrošnji goriva, a smatraju se i pouzdanijim u vožnji. Dakle, i nisu toliko loš izbor, pogotovo ukoliko ste često na otvorenom putu.

Koje su prednosti vozila sa automatskim menjačem

Automobili sa automatskim menjačem su zaista mnogo jednostavniji za vožnju, pre svega jer (za razliku od onih sa manuelnim menjačem) ne zahtevaju konstantno pritiskanje i otpuštanje papučice kvačila i promenu brzina. Ova vozila su zobg svoje jednostavnosti često favoriti žena i novopečenih vozača kojima i samo sedanje za volan izaziva stres.

Automatici su i dosta bezbedniji kada je reč o nepredviđenim situacijama na putu kada se od vozača očekuje brza reakcija, jer oni ne moraju da razmišljaju o tome u kojoj su brzini, već samo da se fokusiraju na kočenje ili ubrzanje. Osim toga, ovi automobili često poseduju naprednije mogućnosti, poput promene režima vožnje i prilagođavanja terenu.

Koji automobil odabrati - sa manuelnim ili automatskim menjačem

Kada je reč o odabiru automobila ne postoji univerzalan odgovor na pitanje koji je bolji izbor za vas. Suštinski, ovo zavisi od više faktora. Na prvom mestu su lične preferencije i navike vozača - da li više uživate u aktivnijoj vožnji ili u tome da bezbrižno kruzirate gradom ne razmišljajući o brzinama?

Potom, važan faktor jeste i iskustvo vozača i njegovo samopouzdanje kada je reč o vožnji. Ništa manje važan nije ni budžet kojim raspolažete - vozila sa manuelnim menjačem su obično jeftinija kako za kupovinu, tako i za vožnju. Zato, pre nego što se odlučite za tip vozila preispitajte sebe i svoje mogućnosti, a potom donesite važnu odluku.

image