Magazin

Električna ili sa unutrašnjim sagorevanjem: Koja su vozila pouzdanija

Odabir automobila je danas teži nego ikada, budući da je izbor toliko veliki da kupac više ne zna ni šta da posmatra kao glavni parametar. Pouzdanost bi, ipak trebalo da bude na prvom mestu. Međutim, jesu li pouzdanija električna ili vozila sa unutrašnjim sagorevanjem?
Električna ili sa unutrašnjim sagorevanjem: Koja su vozila pouzdanija© Canva / Syda Productions

Zagovornici ekološki "čistih", električnih automobila, navode kako su ovakva vozila ne samo najbolji prijatelji Zemlje, već i svojih vlasnika. Među njihovim glavnim argumentima su lakoća i povoljnija cena održavanja u odnosu na automobile sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ovakva tvrdnja zvuči logično, imajući u vidu da su električna vozila po koncepciji znatno manje komplikovana od klasičnih utomobila - ona nemaju sistem za snabdevanje gorivom, sistem hlađenja i delove poput dizni, svećica i filtera.

Loše vesti za ljubitelje električnih automobila

Međutim, istraživanja američke organizacije koja se bavi zaštitom interesa potrošača, Konzumer Riports, opovrgla su ovu tvrdnju i dokazala da su električni automobili zapravo drastično manje pouzdana od automobila koja koriste fosilna goriva.

U godišnjem istraživanju prikupljeni su podaci čak 330.000 vlasnika novijih četvorotočkaša starosti od jedne do 23 godine. Rezultati nisu nimalo utešni: električni automobili su imali u proseku 79 odsto više problema sa pouzdanošću nego vozila na benzin ili dizel. "Plag-in" hibridna vozila su se pokazala još gore - njihovi vlasnici su probleme prijavljivali u 146 posto više slučajeva.

Baterija - "bolna tačka" električnih vozila

Rezultati istraživanja sugerišu da su zbog novih, a i dalje nedovoljno usavršenih tehnologija električna vozila podložnija kvarovima. Šta je to najčešće zadavalo muke vlasnicima? Problemi sa punjenjem baterija, kao i njihovim vekom trajanja, definitivno su najviše uticali na doživljaj pouzdanosti vozila u očima vlasnika.

Još jedan čest problem jeste i otežano startovanje vozila na ekstremnim hladnoćama, budući da se kapacitet baterije smanjuje čak i u mirovanju kada su napolju niske temperature. Osim toga, vlasnicima je problem pravio manji domet u vožnji, koji zimi opada za 20 do 25 posto. Razlog za ovo leži u činjenici da se električna energija koristi kako za kretanje automobila, tako i za zagrevanje kabine, farove i druge funkcionalnosti.

image
VV inauguration
banner