Magazin

Sipali ste dizel u "benzinca"? Evo šta treba da uradite kako biste sprečili kvar automobila

Samo trenutak nepažnje i hvatanje za pogrešan pištolj na točionom mestu može napraviti veliki problem, naročito ukoliko vozite automobil na benzin a greškom ste sipali dizel. Šta treba da uradite kako biste svog četvorotočkaša spasili "generalke"?
Sipali ste dizel u "benzinca"? Evo šta treba da uradite kako biste sprečili kvar automobila© Canva / jes2ufoto

Sipanje goriva u automobil danas je mnogo zahtevnije nego pre, budući da na točionim mestima postoji najmanje četiri pištolja iz kojih se toči gorivo. Iako označeni drugačijim bojama, pištolji se ipak mogu pomešati, naročito ukoliko gorivo točite u žurbi, dok pričate telefonom ili ste umorni i pospani, te vam je pažnja na minimumu.

Ukoliko se ipak desi da u svog "benzinca" natočite dizel, vrlo je važno da sledite ova uputstva eksperata. Samo tako vaš četvorotočkaš neće morati na generalni servis, a vi ostati bez najmanje nekoliko stotine evra u novčaniku.

Ni slučajno ne pokrećite motor ako ste sipali pogrešno gorivo

Dizel gorivo je mnogo gušće odobičnog benzina, pa ukoliko on dospe u motor, prvo što će se desiti jeste da će zapušiti mlatnice, filtere i cevi unutar njega. Zato ni slučajno nemojte pokretati motor! Umesto toga pozovite šlep službu koja će odvesti automobil u servis, gde će se majstor pobrinuti za njega.

Alternativa šlepanju vozila do servisera jesu takozvani mobilni majstori, koji imaju posebnu pumpu uz pomoć koje mogu da izvuku dizel iz rezervoara vašeg automobila. Oni će po ispumpavanju pogrešnog goriva rezervoar i sistem oprati, a potom i zameniti filtere goriva.

Ostavljanje automobila duže vreme se takođe nikako ne preporučuje. Čak i ako niste pokrenuli motor, dizel u rezervoaru nakon nekog dužeg stajanja i dalje može oštetiti sistem za prenos goriva, pa će trošak od nekoliko stotina evra u tom slučaju biti neizbežan.

Šta ako niste primetili da ste sipali dizel umesto benzina

Nažalost, u ovoj situaciji vesti nisu nimalo optimistične. Ukoliko ste prevideli da ste sipali pogrešno gorivo i pokrenuli automobil, sasvim je sigurno da nećete daleko stiće, jer će motor praktično krenuti da se guši zbog gustine dizela u njemu.

Prvi simptom biće neobični zvukovi, nakon kojih će se automobil jednostavno ugasiti. Ovo bi moglo da prouzrokuje ogromnu štetu na četvorotočkašu nakon čega će on morati da ide na "generalku". Zato je uvek naročito važno da gorivo sipate sa puno pažnje ili to prepustite točiocima na pumpama.

image
VV inauguration
banner