Magazin

Tri znaka upozorenja: Kada ne bi trebalo da slušate savet finfluensera

Danas vrlo jednostavno možete da dobijete savet od bogatih i uspešnih - dovoljno je samo da ih pratite na društvenim mrežama, slušate njihove savete i možda platite za određeni sadržaj koji će vam pomoći da živite kao i oni. Zato se finfluenseri (finansijski influenseri) ističu na internetu, ljudima govore kako da se reše dugova, upravljaju novcem i steknu veliko boagatstvo. Međutim, da li postoje znakovi koji nam govore da ipak ne bi trebalo da im verujemo?
Tri znaka upozorenja: Kada ne bi trebalo da slušate savet finfluensera© Freepik/fxquadro

Društvene mreže mogu biti vrlo koristan izvor informacija, posebno kada stručnjaci iz različitih polja dele praktične savete svojim pratiocima. To mogu biti teme o fitnesu, ishrani, lepoti, a u poslednje vreme su veliku popularnost stekli finfluenseri, to jest influenseri u domenu finansija.

Oni često govore o načinu na koji su stekli bogatstvo, pokazuju kako i drugi to mogu da urade, dele savete kako da se "brzo rešite svih dugova", kako da "pametno štedite", da imate više od jednog izvora prihoda...

Sve ovo zvuči sjajno - ko ne bi želeo da ima besplatnog finansijkog savetnika, kojeg je samo potrebno zapratiti na Instagramu ili TikToku? Međutim, kao i kod svake vrste influensera i internet "stručnjaka", nije preporučljivo verovati svemu što vidite.

Pre nego što odlučite da poslušate omiljenog finfluensera, koji kompleksne finansijske termine objašnjava na razumljiv i zabavan način, dobro je da obratite pažnju na sledeće "crvene zastavice":

Savet zvuči isuviše dobro da bi bio istinit

Ako određeni savet, plan i program koji finfluenser promoviše deluje veoma jednostavno, toliko dobro da skoro ne možete da poverujete da je stvaran, onda je verovatno bolje da poslušate svoju intuiciju.

Kada su u pitanju lične finansije, ne postoji rešenje "preko noći", ne postoji dobar način da se vrlo brzo obogatite i rešite sve novčane probleme. Ove opcije često donose mnogo više rizika, nego nagrade.

Promovišu esktreme

Neki finfluenseri će često objašnjavati kako da odmah "dođete do vrha", kako da zasigurno platite "sve dugove", kako da "zauvek budete finansijski stabilni" i da "nikada ne brinete o novcu"... Drugim rečima, obećavaju određene ekstreme, koji često ne mogu da budu zagarantovani u (nepredvidivom i komplikovanom) stvarnom životu.

Bilo koja vrsta influensera koji obećava "sigurna i trajna" rešenja verovatno nije neko kome bi trebalo da verujete, posebno kada je u pitanju novac. Stručnjaci smatraju da nije sve tako crno-belo kada su u pitanju lične finansije, tako da je bolje da se oslonite na "sivu sredinu" i nikada ne odlazite u ekstreme.

Uvek predlažu isto rešenje za različite probleme

Ako finfluenser predlaže isto ili slično rešenje za baš svaku vrstu problema, to znači da verovatno nema dovoljno iskustva ili znanja da predlože alternativne opcije. Ovo je posebno veliki znak upozorenja ako se njihovo "rešenje" odnosi na određenu uslugu koju prodaju svojim pratiocima.

Sigurno je da će se odgovori na određene probleme povremeno "poklopiti", ali ako se predlozi finfluensera uvek podudaraju, onda je bolje tražiti druge izvore informacija.

image