Magazin

Kamenčić vam je razbio vetrobransko staklo? Kada je rešenje reparacija, a kada je potrebna zamena

Naprsnuće šoferšajbne je, naročito na proleće, veoma česta pojava i ma koliko se trudili da vozite na dovoljnom odstojanju od drugog automobila, poneki kamenčić ipak poleti ka vama. Kada se vetrobransko staklo može reparirati, a u kojim je slučajevima zamena jedino rešenje? I, da li je osiguranje auto stakala trošak ili investicija?
Kamenčić vam je razbio vetrobransko staklo? Kada je rešenje reparacija, a kada je potrebna zamena© Canva / Kat72

Na proleće na putevima uvek ima nešto više šljunka nego inače, budući da se zimi on često posipa kako bi smanjio klizanje. Zbog toga su i naprsnuća vetrobranskih stakala u ovo vreme mnogo češća. Šta je činiti vozačima kada kamenčić sa puta ošteti šoferšajbnu?

Izlaza iz ove situacije je dva. Jedan podrazumeva remontovanje oštećenja, što je svakako povoljnije rešenje, dok drugo iziskuje kompletnu zamenu vetrobranskog stakla.

Remontovanje oštećenja je povoljnije rešenje

Većina vozača na sitna oštećenja na šoferšajbni uopšte ne obraća pažnju, a kada ih i primeti, odluči da to jednostavno ostavi tako. Međutim, od jedne male pukotine preko noći može nastati velika, te je uvek brzina reakcije važna kada je reč o remontovanju.

Popravka stakla radi se u posebnim servisima, a proces izgleda poput nanošenja gela na nokte. Majstori prvo očiste staklo, a potom na njega instaliraju ogledalo koje im pomaže tokom aplikacije gela. Zatim se on "zapeče" UV lampom i tek tada možete biti sigurni da se pukotina neće proširiti. Ovo je, naravno, povoljnije rešenje - za saniranje manjeg oštećenja potrebno je izdvojiti između 3 i 7 hiljada dinara.

Zamena vetrobranskog stakla je ponekad jedino rešenje

Međutim, remontovanje šoferšajbne nije uvek moguće - ukoliko je naprsnuće na samom rubu stakla, ako je u prečniku veće od 25 milimetara ili kada je ono u vidnom polju vozača. Tada je zamena vetrobranskog stakla neizbežna, a samim tim i veći trošak.

Izbor stakala ponajviše zavisi od godišta automobila - za neke neke modele se mogu pronaći i nova originalna i nova zamenska stakla, dok je za starije modele izbor dosta sužen, a često i ograničen samo na ona polovna, koja se mogu pronaći na autootpadima. Cene zamene stakala kreću se od 50-ak evra, pa naviše.

Osiguranje auto stakala vam može sačuvati kućni budžet

Većina osiguravajućih kuća danas nudi mogućnost osiguravanja vetrobranskih i drugih stakala u automobilu, po veoma razumnim cenama. Ovaj takozvani delimični kasko može biti od velike koristi ukoliko dođe do pucanja šoferšajbne.

Cena osiguranja od lomljenja stakla može zavisiti od procenjene visine štete, kao i od vrste vozila, modela i godišta, ali je u većini slučajeva isplativije od zamene stakla ukoliko do pucanja dođe. Svakako, kod osiguravajućih društava može se uraditi procena, te na osnovu toga doneti odluka.

image