Magazin

Prodajete polovan automobil? Uz pomoć ovih saveta ćete brže "udomiti" svog četvorotočkaša

Prodaja automobila mnogima pada teško, ne samo zbog same činjenice da se rastaju sa četvorotočkašem na koga su tako navikli, već i zato što iziskuje dosta vremena. Uz pomoć ovih saveta prodaja "polovnjaka" može biti dosta jednostavnija.
Prodajete polovan automobil? Uz pomoć ovih saveta ćete brže "udomiti" svog četvorotočkaša© Canva / shisuka

Prodaja polovnog vozila može biti prava noćna mora, naročito ukoliko to radite po prvi put i niste upoznati sa svim finesama. Zato je vrlo važno da se sa samim procesom prodaje upoznate pre nego što započnete tu avanturu. O tome koje su ključne stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju za platformu KarVertikal govorili su eksperti u toj oblasti. 

Proverite svu dokumentaciju

Kupci uvek žele da vide papire - kada je vozilo kupljeno, da li ste vi prvi vlasnik, da li je uvezeno ili je kupljeno u salonu u Srbiji, da li je redovno održavano i u kom servisu, da li je i dalje pod garancijom i slično. Kako biste izbegli neprijatnost, vrlo je važno da svu dokumentaciju koju posedujete pripremite već na samom početku procesa prodaje. Time ćete pokazati da ste pouzdan prodavac i da ne postoji ništa što biste eventualno sakrili.

Istražite tržišnu vrednost vozila

Kako vam se prodaja automobila ne bi odužila do beskonačnosti, važno je da cenu po kojoj ga prodajete formirate u skladu sa tržišnim, odnosno da je prilagodite cenama sličnih po karakteristikama automobila. Naravno, ukoliko se vaš automobil ističe od ostalih po opremi, kilometraži i slično, imate opravdanje za višu cenu, ali ukoliko je isti kao i ostali možete izgubiti potencijalnog kupca zbog previsoke cene.

Opredelite se kako ćete prodati automobil

Postoji nekoliko načina da prodate svog "polovnjaka", a koji ćete odabrati je samo na vama. Na našem tržištu postoje brojne platforme za prodaju polovnih automobila, dok se na društvenim mrežama mogu pronaći i specijalizovani nalozi za njihovo oglašavanje. Automobil možete prodati i nekom od autoplaceva koji se bave distribucijom polovnih vozila, s tim što ćete u tom slučaju morati malo da korigujete cenu, i to ne u vašu korist.

Budite spremni da spustite cenu

Većina kupaca ima organičen budžet, ali ih to ne sprečava da pretražuju automobile koji su neznatno iznad tog iznosa. Zato se može desiti da potencijalni kupac pokuša da "obori" cenu za koju stotinu ili hiljadu evra. Ukoliko želite što pre da prodate automobil, budite spremni na to da ćete, iako ste ga oglasili po određenoj ceni, ipak morati da je spustite između 5 i 10 procenata. Pre nego što postavite automobil na oglas uvek prvo odlučite koja je najniža cena po kojoj ćete ga prodati, kako vas kupac ne bi uhvatio nespremne.

image