Magazin

Koja polovna vozila su najčešće na meti lopova, a koja najviše udarana

Broj polovnih automobila raste iz godine u godinu, a zajedno sa njim i broj provera na popularnoj platformi KarVertikal. Šta je to obeležilo 2023. godinu kada je tržište polovnih vozila u pitanju i koji su se modeli izdvojili po broju nezgoda, malverzacija, krađa, ali i broju provera na platformi?
Koja polovna vozila su najčešće na meti lopova, a koja najviše udarana© Canva / Minerva Studio

Kupovina polovnog automobila u velikom broj slučajeva je poput kupovine mačke u džaku - nikada ne možete biti sto posto sigurni koliko je puta učestvovao u saobraćajnoj nezgodi, da li mu je vraćana kilometraža ili je možda kraden. Srećom, zahvaljujući statističkim podacima platforme KarVertikal prikupljenim u 26 zemalja, može se steći za nijansu jasnija slika o određenim modelima vozila.

Polovina BMW vozila je učestvovalo u nezgodi i bilo oštećeno

Kako se navodi na platformi KarVertikal, skoro 40 procenata polovnih vozila koja su u sistemu su u prošlosti imala određena oštećenja. Najveći broj saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom imali su vlasnici vozila marke BMW - neverovatnih 48,4 procenata od ukupnog broja automobila.

Odmah za njima su i vlasnici Audija - čak 43,9 posto njihovi četvorotočkaša je imalo oštećenja prilikom vožnje ili parkiranja. Automobili marke Škoda našli su se na trećem mestu sa 43,7 posto oštećenih vozila, dok su TOP 5 u ovoj neslavnoj kategoriji zatvorila vozila marke Dačija i Leksus.

Nemačka vozila najčešće na meti lopova

Svake godine se širom sveta ukrade veliki broj vozila, a tek mali procenat njih se ponovo nađe u prodaji "u komadu". Većina ukradenih automobila se rasklopi u delove već u narednih 24 časa, pa je ulaženje u trag lopovima gotovo nemoguće. Ali, koje su to marke automobila lopovima najprivlačnije za krađu? Statistika kaže da su to vozila nemačkih proizvođača stara između 5 i 7 godina.

I ovde su automobili marke BMW na prvom mestu sa 17,7 posto od ukupnog broja krađa. Vlasnici ovih modela definitivno imaju najmanje sreće. Ništa više nemaju ni vozači Mercedesa - njihova vozila su na drugom mestu po broju krađa sa 15,3 posto. Automobili marke Audi takođe privlače lopove, a ova vozila čine 12 procenata svih ukradenih vozila.

Kilometraža vraćena na 7,5 posto automobila

Od svih "polovnjaka" proveravanih na KarVertikal platformi, čak 7,5 procenata njih imalo je vraćenu kilometražu. Drugim rečima, svaki dvanaesti automobil je prešao mnogo više nego što mu se prikazuje na kilometar-satu. Zapanjujuća statistika, ali - tako je kako je. Ukupno je na polovnim automobilima vraćeno neverovatnih 7,7 milijardi kilometara! Poređenja radi, to je skoro 50 posto više nego udaljenost između Zemlje i planete-patuljka Plutona.

Vozila marke Reno su, prema statistici, najčešće bila podvrgavana ovoj malverzaciji, pa su on

a i najrizičnija za kupovinu. Na drugom mestu su automobili proizvođača Porše, dok su Opel modeli i vozila marke Alfa Romeo i Lend Rover Rendž Rover na četvrom i petom mestu. Kada je reč o vraćanju kilometraže, ona se najčešće vršila na vozilima proizvedenim 1995. godine.

Kupci BMW vozila su najoprezniji

Oslanjajući se na to da su vozila marke BMW najčešće bivala oštećena ili kradena, ne iznenađuje ni podatak da su kupci ovih automobila najoprezniji prilikom izbora budućeg četvorotočkaša. Svaki sedmi automobil koji je proveren na KarVertikal platformi pripadao je upravo ovom proizvođaču. Na drugom mestu po broju provera našli su se automobili Folksvagena, a slede Audi, Mercedes i Ford.

image