Magazin

Kako da umirite dete, ali bez obećanja da će "dobiti nagradu"

Možda je primamljivo (i praktično) da dete "podmitite" slatkišima ili novim igračkama kada želite da vas sluša, jer ovo uglavnom bude uspešno, ali stručnjaci upozoravaju da je ovo samo privremeno rešenje. Umesto toga, postoji bolji način da se ispravi ponašanje mališana, koje ne samo da će popraviti problem, već će biti vrlo koristan za njegov dalji razvoj.
Kako da umirite dete, ali bez obećanja da će "dobiti nagradu"© Freepik/user18526052

Svaki roditelj se barem jednom našao u situaciji kada je detetu morao da "ponudi mito" da bi ga ono poslušalo. "Ne želim da ustanem, ne ide mi se u školu, neću da jedem povrće, ne ide mi se napolje..." Sve ove rečenice uglavnom prouzrokuju stres, te se roditelji oslone na sistem nagrađivanja i obećanja: "Ako pojedeš povrće, dobićeš slatkiše, ako odmah ustaneš, dobićeš dodatnih 30 minuta za tabletom, ako me poslušaš, čeka te iznenađenje..."

U mnogim slučajevima će ovaj metod uspeti, jer će dete pred sobom videti nagradu koja mu je obećana i biće motivisano da ispuni vaš zahtev. Ovo odgovara i roditeljima, koji se susreću sa dovoljno izazova i obaveza u svakodnevnici, pa je ovo brz i efikasan način rešavanja konflikta.

Međutim, ovo je samo privremeni odovor na ovu vrstu ponašanja, koji ne bi trebalo da se nastavi na duži period vremena, savetuju stručnjaci za "Biznis insajder". Ako bi se detetove iskrene emocije i želje uvek potiskivale "nagradama", samo da bi ono uradilo šta se od njega u tom trenutku traži, to može da utiče na odnose koje će imati sa drugima.

Može ga nesvesno naučiti da ignoriše svoja osećanja zarad tuđih želja, dokle god će im se to na neki način "isplatiti", a možda će razviti naviku da uvek traži "instant zadovoljstvo", zbog kojeg će potencijalno propustiti važne životne lekcije.

Šta roditelji mogu da učine

Kada roditelj odluči da podmiti mališana, to je uglavnom zato što oseća da gubi kontrolu nad situacijom. Međutim, moguće je upravljati situacijom na miran način, a to je postavljanjem pitanja: "Zašto?"

"Zašto ne želiš da ustaneš, zašto nećeš da ideš u školu? Zašto danas ne želiš da ideš napolje?"

Kada dete nešto odbija, kada je uzrujano, kada plače i ne može da kontroliše emocije, to znači da iskazuje određenu potrebu, a roditelj mora da sazna šta je to (umesto da je potiskuje "brzim nagradama"). To mogu biti i fraze poput: "Vidim da ne želiš da ideš u školu. Hoćeš li mi reći zašto? Da li se nešto dogodilo, o čemu razmišljaš? Da li si umoran?"

Na ovaj način će dete shvatiit da je bezbedno, da ima priliku da iskaže svoja osećanja, svoje potrebe i dileme. Možda ni odgovora i razumevanja sopstvenih reakcija.

Niko nije savršen roditelj

Naravno, postoje situacije u kojima ne postoji prilika i vreme za ovu vrstu razgovora, tako da je ponekada u redu da pokušate da na što brži način umirite mališana. Međutim, važno je da, kada god možete, dete pitate zašto ne želi da vas sluša, da mu uvek dozvolite da vam iskaže svoje misli, što će ga naučiti da se izbori za svoje želje i umeću komuniciranja.

image