Magazin

Tajna "Liberije": Gde je nestala biblioteka Ivana Groznog i zašto niko ne može da je pronađe 4 veka

Legendarnu biblioteku Ivana Groznog "Liberiju" traže već puna četiri veka i istoričari i arheolozi i ljubitelji intriga i misterija. A ona? Ona kao da je propala u zemlju, sa svim svojim dragocenostima i civilizacijskim artefaktima.
Tajna "Liberije": Gde je nestala biblioteka Ivana Groznog i zašto niko ne može da je pronađe 4 veka© Wikimedia Commons / Виктор Васнецов, Canva / bitenka

Čuvena biblioteka Ivana Groznog je jedna od najmističnijih tvorevina u ruskoj istoriji - o njenom postojanju postoje čak i pisani tragovi, a ipak - niko je nikada nije video svojim očima. Kako i kada je nastala "Liberija" i kako je jedan od najdragocenijih dragulja prosto naprosto "ispario"?

Istorija "Liberije" - od Vizantije do Carske Rusije

U vlasništvu jedne od najkontroverznijih i najupečatljivijih figura ruske istorije vredna književna dela našla su se zahvaljujući babi Ivana Groznog i sestričini poslednjeg vizantijskog imperatora, Sofiji Paleolog. Prema legendi, knjige koje su se u njoj nalazile sakupljale su se još od vremena Starog Rima.

Od kako je stigla u Rusiju, biblioteka se neprestano popunjavala - ljudi bliski Ivanu Groznom bi sa svojih putovanja uvek donosili neke bisere savremene književnosti ili retke, drevne knjige. Čak su i državnici drugih zemalja na dar ruskom caru slali stare rukopise i dokumenta koji bi Groznom bili interesantni. 

U njoj je, sa vremenom, bilo ne samo vizantijske literature, već i one iz arapskih i dalekoistočnih zemalja. Budući da je većina knjiga bilo na stranim jezicima, Grozni je organizovao čak i njihovo prevođenje, a glavni prevodioci bili su bogoslov i filolog Maksim Grek i pastor Johan Veterman. Upravo su oni bili svedoci postojanja ove literarno riznice.

Šta je skrivala biblioteka Ivana Groznog

Ivan Grozni je bio svestan činjenice da će se njegova loza uskoro uništiti i da je smena dinastija na pomolu. Znao je i ko stoji iza toga i kuda sve to vodi. Svoju riznicu on nije upotpunjavao i čuvao za sebe, već i za narod koji ga je toliko voleo, a kome je na neki način želeo da uzvrati svu ljubav i koji je želeo da prosvetli.

Postoje brojne legende o tome šta je sve u svojim nedrima skrivala "Liberija": neki tvrde da su se u njoj nalazili rukopisi davno nestali iz Aleksandrijske biblioteke, drugi - da se u njoj nalaze zbirke knjiga koje ruše sve religiozne dogme, a postoji verovanje i da ona krije mnogobrojna predskazanja drevnih proroka na nekoliko milenijuma unapred.

U "Liberiji" se, veruje se, nalaze i knjige o alhemiji i drugim tajnim naukama, ali i drevni svici na kojima se nalazi detaljan opis nastanka sveta, još mnogo pre nego što se na zemlji pojavio čovek. To su knjige o civilizacijama prošlih vremena, o nebeskim bogovima koji su sa sobom doneli znanja sa drugih planeta.

Misteriozni nestanak "Liberije"

Sedamdesetih godina 16. veka Ivan Grozni je ratovao sa krimskim hanom, a u toku bitke Tatari su prišli tik do Moskve, na tek nešto više od 50 kilometara. Strahujući za svoju "Liberiju", kako se tada nazivala biblioteka, Ivan Grozni je rešio da je sakrije što dalje, kako je neprijateljske vojne trupe ne bi spalile ili razgrabile.

Nakon smrti cara nastupila su Smutna vremena, a svi oni koji su i znali gde je Grozni sakrio biblioteku su ili poginuli ili umrli prirodnom smrću. Međutim, ona kao da je u zemlju da je propala - u pravom smislu te reči. Veruje se da se ova riznica kulture i literature krije negde ispod zidina Kremlja, ali ni jedan dokaz za to ne postoji.

Biblioteku Ivana Groznog nema ko nije tražio - od Borisa Godunova, preko Petra Velikog, pa sve do Napoleona kada je došao da pokori Moskvu. Međutim, svaka portaga za čuvenom "Liberijom" bila je bezuspešna - nikada nije pronađen ni jedan trag koji ukazuje na njeno postojanje, ništa što vodi do kamenog bunkera ispod Kremlja u kome je ona navodno smeštena.

image