Magazin

Ako vam se na automobilu uključi ova lampica vreme je da razmislite o njegovoj prodaji

Instrument tabla automobila je tu da vozačima u realnom vremenu prikaže "zdravstveno stanje" automobila - na njoj se uvek mogu na osnovu lampica koje gore očitati sve što četvorotočkaša "muči". Sve osim jedne su lako rešive, a ta jedna - siguran znak da je veliki problem na pomolu.
Ako vam se na automobilu uključi ova lampica vreme je da razmislite o njegovoj prodaji© Canva / Powerlightss

Lampice upozorenja koje periodično zasvetle na instrument tabli obično ne slute na dobro. U najboljem slučaju one mogu ukazivati na to da vam je opao pritisak u gumama ili da se ispraznio rezervoar za tečnost za pranje stakla, a u najgorem - mogu biti znak da sa automobilom nešto ozbiljno nije u redu.

Jednu lampicu ni jedan vozač ne želi da vidi, jer ona znači da je došlo vreme da se automobil prodaje. O tome šta je to uteruje strah u kosti vozačima polovnih automobila u svom video snimku na Jutjubu objasnio je Skoti Klajmer, automehaničar sa 56 godina radnog iskustva.

Jedna lampica - mnoštvo problema

"Danas ću vam ispričati kada je pravi trenutak da se rešite svog automobila", rekao je Klajmer u video-snimku u kome je detaljno objasnio šta je to na šta treba obratiti pažnju kod "polovnjaka". Kako je naveo dalje, ukoliko vam se na instrument tabli uključi lampica "proverite motor", odnosno "check engine", vreme je za uzbunu! Pritom, motor ne mora nužno da je u kvaru.

Po rečima Klajmera, ovo je prvi znak nadolazećih problema sa sistemom prenosa brzina u automobilu, odnosno sa menjačem i njegovim sastavnim elementima. Imajući u vidu današnju finansijsku situaciju, kao i cene rezervnih auto-delova, servisiranje koje sledi može ozbiljno uticati na kućni budžet, a pitanje je hoće li se nakon toga pojaviti još neki problem.

Zbog čega je prodaja najbolje rešenje

Cene servisiranja menjača zavise od automobila do automobila, ali se kreću u rasponu od 300 evra pa naviše, sve do nekoliko hiljada. Prilikom formiranja cene, godište nije jedini kriterijum - u obzir se uzima i model automobila, i vrsta menjača, odnosno da li je automatski ili manuelni, kao i da li postoji takozvani plivajući zamajac ili ne.

Svakako, trošak je veliki. Iz tog razloga ovaj iskusni mehaničar preporučuje da se svog četvorotočkaša rešite što pre, dok problem sa menjačem nije prerastao u nešto veće. Naravno, kao i svaki odgovoran prodavac, potencijalnom kupcu bi trebalo da naglasite da se lampica za proveru motora uključuje, kako mu ne biste prodali mačku u džaku.

image