Magazin

Proročanstva Grigorija Raspućina, porodičnog (nadri)lekara i prijatelja Romanovih

Sibirski starac Grigorij Raspućin se isticao po mnogo čemu: njegovi savremenici govorili su da je imao čudan pogled, da je neretko zaudarao i da je izgledao vrlo neuredno. I pored toga, on je vrlo lako uspevao da pridobije pažnju svih oko sebe, pa čak i pripadnika dinastije Romanov. Osim što je važio za izvrsnog iscelitelja, Raspućin je umeo vrlo dobro i da predviđa budućnost, a mnoga njegova proročanstva su se ostvarila do najsitnijih detalja.
Proročanstva Grigorija Raspućina, porodičnog (nadri)lekara i prijatelja Romanovih© Wikimedia Commons / Ninara

Crnih, potpuno trulih zuba, neprijatnog zadaha i još neprijatnije pojave, Grigorij Raspućin se u istoriju Carske Rusije "upisao" vrlo lako i u njoj ostavio dubok trag. Iako vrlo specifičnog izgleda, Raspućin je imao urođenu harizmu koja mu je u životu mnogo pomogla: njega su obožavala dace svih uzrasta, pred njim su na kolena padale dame iz najviših slojeva društva, a čak su mu bezrezervno poverenje poklonili i pripadnici carske dinastije Romanov. Ovaj nadrilekar i iscelitelj koji se na dvoru imperatora našao kako bi izlečio njihovog sina imao je još jednu supermoć - umeo je da prorekne budućnost. Koja su to najpoznatija predviđanja ovog "čudaka"?

Streljanje carske porodice

Postoji legenda da je Raspućin predosetio streljanje carske porodice mnogo pre nego što se ono dogodilo u podrumu Ipatjevskog dvorca u Jekaterinburgu. O tome svedoče i njegovi zapisi u kojima navodi da ima osećaj da kada grli članove carske porodice zapravo grli mrtvake. "Molim se za dinastiju Romanovih, jer na njih pada mrak i duga tama."

Oktobarska revolucija 1917. godine

Osim što je predvideo smrt poslednjih Romanovih, Grigorij Raspućin je prorekao i dolazak nove vlasti, potpuno drugačije od one koja je tada postojala. "Na Peterburg će se spustiti tama. Kada se njegovo ime promeni, to će označavati i kraj imperije", govorio je Raspućin. I zaista bi tako: 1914. godine grad je promenio ime u Lenjingrad, a već u oktobru 1917. godine dogodila se Oktobarska revolucija, koja je potpuno preokrenula rusku istoriju. Nekoliko decenija kasnije, 1991. godine, Lenjingrad je ponovo postao Sankt Peterburg, a u istoriji Rusije nastupila je nova epoha.

Sopstvena smrt

Raspućin je bio toliko dobar u proricanju budućnosti da je uspeo da predvidi i neke detalje sopstvene smrti. Na primer, ukoliko ga ubiju obični seljaci, car Nikolaj II može da ne brine za svoju sudbinu, a potomci dinastije - za tron. Ukoliko ga, pak, ubiju Romanovi - njihovo seme će se zatrti u naredne dve godine. Vreme je pokazalo da se i ovo proročanstvo obistinilo.

Katastrofe na nuklearnim stanicama

"Svuda po svetu biće građene kule... one će biti poput zamaka smrti", smatrao je Raspućin. "Neki od tih zamaka će se srušiti, i iz tih rada cureće trula krv koja će zaraziti i zemlju i nebo". Ovo predskazanje se, za razliku od predhodnih, nije odnosilo samo na Rusiju, ali se itekako ostvarilo - 1945. godine dogodila se velika nuklearna katastrofa u Hirošimi i Nagasakiju, a 1986. godine ona u Černobilju.

image