Koliko suvih šljiva možemo pojesti u toku dana
Svakodnevno konzumiranje suvih šljiva poboljšava nivo holesterola i istovremeno utiče na smanjenje oksidativnog stresa i upale, govori više studija. Prednosti dugotrajnog konzumiranja suvih šljiva za zdravlje srca primećene su kod muškaraca, dok kod starijih žena, redovno jedenje ovog suvog voća može pozitivno da se odrazi na holesterol, šećer u krvi i nivo insulina, piše Veri Vel.
Konzumacija 5 do 10 komada suvih šljiva svakog dana smanjuju rizik od srčanih oboljenja, govori studija objavljena u Džurnal of Medikal. "Smanjenje holesterola i markera upale se verovatno dogodila zbog poboljšanja nivoa antioksidansa koje se nalaze u ovom sušenom voću", smatra dr Širin Hoshmand.
Pošto su veoma bogate antioksidantima, mogu uticati na usporavanje razvoj Alchajmerove bolesti, a takođe, korisne su u održavanju zdravlja mozga.
Da li su suve bolje od svežih šljiva
Iako studije sugerišu da suve šljive mogu pozitivno uticati na zdravlje srca, to ne znači nužno da sveže šljive ili sok od šljive nude iste prednosti.
"Nije bilo mnogo studija o prednostima svežih šljiva ili soka od šljiva, ali moguće je da bi na nekim nivoima imali slične prednosti. Potrebno je istraživanje da bi se to bolje razumelo", naglašava dr Širin.
Sušenje svežih šljiva na toplom vazduhu poboljšava nutritivne vrednosti i rok trajanja voća, pa bi to mogao biti razlog da se umesto svežeg voća bira suva verzija: "Možda ćete morati da jedete više svežih šljiva da biste dobili istu korist kao kod suvih, ali osnovni sastav će biti sličan. Što se tiče soka od ovog voća, on je poslednja opcija", kaže Maja Vadivalo, nutricionista.