Magazin

Srpska kafana "Kafana" među 100 najboljih restorana u Njujorku

Magazin Njujork Tajms objavio je rang listu 100 najboljih restorana u Njujorku, a na spisku se našla i kafana "Kafana", srpskog ugostitelja Vladimira Ocokoljića. Ona je zauzela izuzetno 82. mesto i tako još jednom proslavila Srbiju na američkom kontinentu.
Srpska kafana "Kafana" među 100 najboljih restorana u Njujorku© Youtube / omgfoodie

Kafane su praktično turistička atrakcija Srbije - u njih hrle svi turisti ne bi li isprobali najbolje ćevape i degustirali rakije i vina dok im na uvce sviraju tamburaši. Želju da stanovnicima Menhetna dočara kako izgledaju kafane u Srbiji ugostitelj Vladimir Ocokoljić je dobio još davne 2008. godine, a od tada njegova "Kafana" na Loisaida Aveniji važi za lokalni brend i mesto u kome se uvek traži mesto više.

"Možda ste se malo zbunili, ali ova rustična, veličanstvena srpska kafana je na Njujork Tajms listi 100 najboljih restorana u Njujorku – opet. Ovo je neverovatno", navedeno je na zvaničnom Instagram nalogu ove kafane.

Njujork Tajms uvrstio "Kafanu" u TOP 100 najboljih restorana

O tome koliko je srpska kafana "Kafana" izuzetno mesto svedoči i činjenica da je njen kvalitet prepoznao čak i Pit Vels, restoranski kritičar Njujork Tajmsa. I to ne jednom, nego dva puta - prvi put prošle godine, kada se "Kafana" našla na 83. mestu prestižne rang liste, i drugi put ove godine, kada se podigla na 82. poziciju. Ugostiteljski objekat prepoznatljivog dizajna je i čuveni Mišelin uvrstio u vodič i to 5 godina zaredom, od 2018. do 2022. godine, a još 2012. godine je bio uvršten i u spisak 101 najboljih restorana sveta po mišljenju Njuzvika.

"Kafana" je rustično i veličanstveno mesto 

Za srpsku "Kafanu" Njujork Tajms ima samo reči hvale: na njihovom zvaničnom portalu ona je opisana kao rustično i veličanstveno mesto koje se nalazi u Alfabet Sitijiju na Menhetnu u kome će svaki gost imati priliku da degustira tradicionalne srpske specijalitete. "Verovatno je bilo malo zbunjujuće poslednji put kada ste pokušali da zapamtite razliku između gibanice i zeljanice. Možda ste se dvoumili kada vas je neko pitao da li više volite šopsku ili srpsku salatu", navedeno je u opisu kafane Vladimira Osokoljića na sajtu Njujork Tajmsa. "Ako ste osetili ove ili slične simptome, to može biti znak da ste zreli za obrok u Kafani".

image