Magazin

Obroci sa Mišelin zvezdom na ivici svemira za 130.000 dolara

Jedenje visoko ocenjenih obroka u svemiru, moglo bi da bude stvarnost sledeće godine, najavila je francuska kompanija "Zefalto". Karte za ovaj gastronomski put rezervišu se unapred, dajući kupcima priliku da obezbede sebi mesto do puštanja karata u prodaju.
Obroci sa Mišelin zvezdom na ivici svemira za 130.000 dolara© freepik/catalyststuff

Romantična večera iznenađenja upravo je dobila najveću konkurenciju do sada. Poslednjih godina, kompanije za svemirski turizam visokog profila (SpaceX, Blue Origin, Virgin Galactic), obećavaju da će svemir postati sledeće mesto za odmor koje se mora posetiti.

Upravo jedna takva kompanija, u vlasništvu bivšeg kontrolora leta Vensan Fare Destjesa, trenutno je pustilo u pretprodaju karte za predstojeća putovanja u kapsuli pod pritiskom, nazvanoj "Selest".

Kapsula pričvršćena za stratosferski balon će se popeti na visinu od 25 kilometara i gostima pružiti priliku da se dive pogledu na našu planetu i zvezde. Karte za rezervaciju mesta koštaju 11.000 dolara i daju kupcima priliku da rezervišu mesto kad karte budu puštene u prodaju. 

Dok uživaju u prizoru, putnici će biti posluženi vrhunskim vinom i večerati sa stilom. Cena večere u svemiru je oko 131.000 evra. Sedišta na prvim letovima od kraja 2024. do sredine 2025. već su kupljena, i da sada prodaju mesta za u za sredinu 2025.godine.

Obrok na velikoj nadmorskoj visini

Treba imati u vidu da postoji velika razlika između putovanja u orbitalni svemir, a koje podrazumeva brzo poletanje koje mora da savlada zemljinu gravitaciju i duže traje; i suborbitalnog prostora, u kojem su putnici nakratko izloženi bestežinskom stanju i pogledu na svemir tokom leta do ivice atmosfere, 96,5 kilometara iznad Zemlje.

Putovanja na kojima bi bio služen obrok, završavala bi se na "ivici svemira", bez dostizanja suborbitalnog prostora, ali će i dalje leteti znatno više od prosečnog komercijalnog aviona. I dalje bi putnici imali sjajan pogled na Zemlju i zvezde, ali bez gubitka gravitacije i pratećeg osećaja bestežinskog stanja.

"Prefinjeno i uzvišeno"

Atmosfera u "Selest" kapsuli biće nalik onoj u putničkom avionu, samo sa neverovatnim pogledom i luksuznim ručkom. A dizajn kapsule Žozef Diran i kompanija koja organizuje putovanje, "Zefalto", najavljuje da će ona biti urađena u francuskom stilu.

Imena kuvara koji će u ovom luksuznom ambijentu pripremati obroke još nisu poznata, ali je za sada ideja da se vrhunski kuvari rotiraju, ali i da imaju slobodu da biraju šta će biti na meniju. "Zefalto" želi da "kuvarima pruži priliku da iskoriste svoju kreativnost i dobiju mogućnost da personalizuju iskustvo gostima kako bi ponudili nešto što je prefinjeno i uzvišeno" – tako da neki kuvari mogu odlučiti da ručak treba da se servira pre, a ne tokom putovanja.

Iz "Zefalta" kažu da će balon, koji se pokreće helijumom, morati da ima iste sertifikate Evropske agencije za bezbednost vazduhoplovstva kao i komercijalni avion.

Za sada su obavljena tri delimična probna leta, a uskoro predstoji još jedan koji bi trebalo da prođe celu rutu putovanje. Letovi će biti otvoreni za ljude svih uzrasta i nije potrebna prethodna obuka. Za sada je planirano da "Selest" poleti iz Francuske, u nadi da će postati globalni brend.

image