Magazin

Sve mumije Sovjetskog Saveza: Koga su Rusi balzamovali i za koje zasluge pred otadžbinom

Balzamovanje pokojnika se obično vezuje za Stari Egipat, ali ni Sovjetski Savez nije zaostajao za ovom afričkom zemljom. Najpoznatija ruska mumija jeste ona koja se nalazi u Mauzoleju Lenjina, ali ovaj političar nije bio jedini koga su balzamovali.
Sve mumije Sovjetskog Saveza: Koga su Rusi balzamovali i za koje zasluge pred otadžbinom© Wikimedia Commons / Isaak Brodsky

Tradicija balzamovanja posmrtnih ostataka se u Sovjetskom Savezu praktikovala ređe nego u drugim zemljama sveta, ali ipak dovoljno često da te mumije posluže svrsi i zauvek ovekoveče lik i delo istaknutih istorijskih ličnosti te epohe. Neke od njih su odolele zubu vremena, a neke je, nažalost, satrla neprijateljska ruka. Ko su najpoznatije ruske mumije i gde se one danas nalaze? Mala "pomoć prijatelja" - Lenjin je samo jedna od njih!

Vladimir Lenjin - mumija koja i danas krasi centar Moskve

Ubedljivo najpoznatija ruska mumija je Vladimir Lenjin, vožd proletarijata i jedna od najvažnijih figura sovjetske epohe. Njegovo telo izloženo je u mauzoleju na Crvenom trgu već ravno sto godina, a odluka da se Lenjin "sahrani" u memorijalnom centru u srcu Moskve doneta je kako bi se narodu dokazalo da je nauka toliko napredovala da ništa nije nemoguće, pa čak ni sačuvati Lenjina za generacije koje dolaze.

Josif Staljin - Naslednik Lenjina koga je Hruščov "proterao" iz mauzoleja

Još jedan sovjetski političar koji je bio balzamovan bio je Josif Staljin, generalni sekretak Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog Saveza. Zajedno sa mumijom njegovog prethodnika, Vladimira Lenjina, Staljinovo balzamovano telo bilo je izloženo u mauzoleju u centru ruske prestonice sve do 1961. godine, kada je na vlast došao Hruščov, koji je sprovodio antistaljinsku politiku. Te godine posmrtni ostaci Staljina su uklonjeni iz mauzoleja i sahranjeni pored zidina Kremlja.

Nikolaj Pirogov - istaknuti sovjetski hirurg i naučnik

U SSSR nisu mumificirali samo političare i partijske ličnosti. Još jedna poznata mumija bio je Nikolaj Pirogov, istaknuti naučnik i lekar koji se u sovjetsku istoriju "upisao" kao prvi hirurg koji je operaciju izveo pod anestezijom i koji je u svojoj karijeri imao preko 10.000 operativnih zahvata. Već punih 140 godina se njegovo balzamovano telo nalazi u porodičnoj grobnici u gradiću Vinica, koji je onomad pripadao Sovjetskom Savezu, a danas se nalazi na teritoriji Ukrajine.

Grigorij Kotovski - komandir Crvene armije čija je mumija "zasmetala" Nemcima

Lik Grigorija Kotovskog je krajnje sumnjiv: za jedne je on običan bandit kome se samo puno posrećilo u teškim vremenima, a za druge - heroj kakvog Sovjetski Savez video nije. Bilo kako bilo, on je nakon smrti takođe balzamovan, a budući da je kao komandir Crvene armije uživao veliko poštovanje državnog vrha, za njega je posebno sagrađen i mauzolej u gradu Podoljsk. Za razliku od drugih sovjetskih mumija ova se nije sačuvala do danas: u Drugom svetskom ratu nemačka vojska je memorijalni centar uništila, a telo bacila. Sačuvali su se tek fragmenti, koji su danas sahranjeni u restauriranoj grobnici.

image
VV inauguration
banner