Magazin

Da li je u mauzoleju Lenjina u Moskvi zaista on sahranjen ili tamo leži samo voštana lutka

Mauzolej Vladimira Lenjina u Moskvi je jedna od najvećih turističkih atrakcija ruske prestonice. Ali, da li se u kristalnom kovčegu zaista nalazi telo jednog od najpoznatijih ruskih revolucionara ili je to samo dobro odrađena lutka?
Da li je u mauzoleju Lenjina u Moskvi zaista on sahranjen ili tamo leži samo voštana lutka© Wikimedia Commons / Staron. Собственная работа, CC BY-SA 3.0

Pre tačno jednog veka, 1924. godine, vožd proletarijata, Vladimir Iljič Lenjin napustio je ovaj svet. Od tada pa sve do danas, pitanje njegovih posmrtnih ostataka muči mnoge - da li je on sahranjen u mauzoleju koji se nalazi na samom Crvenom trgu ili je ipak svoj mir pronašao na nekom drugom mestu?

Ko je doneo odluku da se telo Lenjina smesti u mauzolej

Za života, Vladimir Lenjin nije mogao ni pretpostaviti da će nakon smrti biti balzamovan. Ipak, boljševici su doneli odluku da se vožd ne sahranjuje na tradicionalan način, već izloži u mauzoleju. Ovom rešenju naročito se protivila Lenjinova supruga, Nadežda Krupskaja, koja se smatrala da to nije kraj kakav on zaslužuje.

Odluka da se Lenjin "sahrani" u mauzoleju doneta je kako bi se narodu dokazalo da je nauka veoma napredovala i da ništa nije nemoguće, pa čak ni sačuvati Lenjina za generacije koje dolaze. Drugi razlog za ovakvu odluku bilo je i pružanje mogućnosti stanovnicima SSSR da vide Lenjina makar nakon njegove smrti, ako već nisu imali priliku dok je bio živ.

Ko je i zbog čega vukao Lenjina za nos

Ubrzo nakon izlaganja tela u mauzoleju pojavile su se spekulacije da se u kristalnom sarkofagu ne nalaze posmrtni ostaci revolucionara, već da je to samo vešto napravljena voštana lutka. Vlastima se ove glasine nimalo nisu dopale. Kako bi se razvejali mitovi da je u pitanju prevara, partijsko rukovodstvo je pozvalo predstavnike zapadnih medija u mauzolej.

Američki novinar Luis Fišer je svoju posetu mauzoleju opisao do detalja. Tada je naveo da je pred njim Boris Zbarskij, čovek odgovoran za balzamovanje tela, otvorio hermetički zatvoren sarkofag.

"Uhvatio je Lenjina za nos i počeo da okreće glavu u jednu, pa u drugu stranu", navodno je pisalo u Fišerovom izveštaju. Ovakva "prezentacija" je na neko vreme stišala glasine oko Lenjinovog tela.

Mauzolej Lenjina je danas jedna od moskovskih znamenitosti

Međutim, nakon raspada SSSR ponovo su se pojavile spekulacije da telo koje je izloženo u mauzoleju ne pripada Lenjinu, odnosno da je u pitanju kopija. Glasine su se proširile brzinom svetlosti - toliko, da je čak vodeći ekspert laboratorije, koji se bavi održavanjem tela u mauzoleju, morao da na njih odgovori. "Telo Lenjina u mauzoleju je pravo, nalazi se u odličnoj formi i nema potrebe za njegovim kopijama", naveo je Jurij Romakov. 

Iako je od smrti Vladimira Iljiča Lenjina prošlo punih 100 godina, njegovo telo se i dalje nalazi u mauzoleju na Crvenom trgu. Neki mauzolej smatraju memorijalnim mestom koje simbolizuje sovjetsku državu i epohu, drugi su mišljenja da bi Lenjinovi posmrtni ostaci ipak trebalo da budu tradicionalno sahranjeni na porodičnom groblju. Bilo kako bilo, ovo mesto je i dalje jedna od glavnih znamenitosti ruske prestonice ispred koje se protežu kilometarski redovi.

image