Magazin

Trajno uklanjanje dlaka kod kuće - funkcioniše, ali ne tako dobro kao što mislite

Uklanjanje dlaka sa tela može da se uradi na više načina - brijanje, depilacije, epilacije. Sve više je popularna pomenuta epilacija, metoda koja sudeći po reklamama, garantuje trajnu eliminaciju dlaka. Nekoliko tretmana, kao i desetina hiljada dinara, mnogima je zahtevno i skupo, te se opredeljuju da kupe uređaje i sami obave proces kod kuće. Takođe, na društvenim mrežama mnogi se "kunu" u efiksnost, ali stručnjaci nisu tako sigurni.
Trajno uklanjanje dlaka kod kuće - funkcioniše, ali ne tako dobro kao što mislite© @ senivpetro/freepik

Leto je iza ugla i za mnoge priprema za ovo godišnje doba je počela. Neki pokušavaju da se reše viška kilograma, drugi pripremaju i štite kožu raznim tretmanima i kremama, jer ćemo više biti izloženi suncu, visokim temeraturama. Laserska epilacija, koja podrazumeva uklanjanje dlaka sa tela laserom, je veoma popularna - možemo da vidimo kako na mrežama mnogi hvale njen učinak. Koliko god bila efikasna, ima i mane - potreban je izvestan broj tretmana da bi rezultati bili vidljivi, a i to sve poprilično košta. Zato se mnogi opredeljuju za kućne varijante - pazare povoljnije aparate i to obave u kućnoj režiji.

Da li lasersko uklanjanje dlaka kod kuće zaista funkcioniše

Prvo, važno je napomenuti da većina uređaja za uklanjanje dlaka namenjenih za kućnu upotrebu nisu laseri. Obično su to uređaji sa intenzivnim impulsnim svetlom (IPL). Deluje tako što intenzivna svetlost pulsira na folikul dlake, što ometa njen rast. Iako je mehanizam delovanja sličan laserskom uklanjanju dlaka, ono je manje moćno i potrebno je više sesija da bi se postigao željeni rezultat, piše Ju-Es-Ej-Tudej.

Ovi uređaji, činjenica je, uklanjaju neženjene dlačice, ali je potrebno daleko više sesija i rezultati su retko trajni, navodi Klivlend klinika. Preporuka je da se dobro raspitamo o kupovini, ali i porazgovaramo sa dermatologom za jasne instrukcije, na primer, da li treba izbegavati regije oko lica i slično. Takođe, postoje određeni faktori koji podrazumevaju da uopšte ne bi trebalo da se radi lasersko uklanjanje dlaka, odnosno ako se uzimaju određeni lekovi (zato je najbolje porazgovarati sa dermatologom) ili ako ste trudni. 

Koliko vremena je potrebno da lasersko uklanjanje dlaka kod kuće deluje

Zavisi od osobe, ali ljudi uglavnom vide rezultate u roku od 6-10 tretmana. Kao što je ranije pomenuto, uređaji dostupni za upotrebu kod kuće nisu tako moćni kao uređaji koje biste našli u dermatološkoj ordinaciji, pa je često potrebno više tretmana.

Da li je  bezbedno

Kratak odgovor je da.

"Jeste, obično je bezbedno sve dok se pridržavate i pratite uputstva. Neophodno je da budete oprezni da biste izbegli opekotine. Takođe, važno je napomenuti da lasersko uklanjanje dlaka kod kuće nije za svakoga - na primer, osobe sa tamnijim tenom imaju povećanu šansu za pojavu plikova i opekotnina. Dakle, kod tamnije kože se povećava taj rizik,  dok kod osoba koje imaju svetlije dlake smanjuje se efikasnost postupka", kaže dr Hadlej Kind za Ril Lajf.

image