Magazin

Led svetlosna terapija za kožu je u trendu - ali, da li je efikasna

Koriste se u kozmetičkim salonima, SPA centrima, viđamo ih na Instagramu. Led uređaji koji se primenjuje u okviru svetlosne terapije za kožu, postali su veoma popularni u domenu lepote i ulepšavanja. Međutim, postavlja se pitanje da li su i efikasni? Jesu, kažu dermatolozi i naglašavaju da pozitivne rezultate možemo da očekujemo tek za par godine.
Led svetlosna terapija za kožu je u trendu - ali, da li je efikasna© @ kroshka__nastya/freepik

Led svetlosna nega kože podrazumeva neinazivan tretman za podmlađivanje kože, popularna je u salonima, a može da se koristi i u kućnim varijantama. Da li ovi uređaji, koji mogu koštati stotine, čak i hiljade evra, zaista vredne, pitamo se.

Led svetlosna terapija, ili "fotobiomodulacija" koristi nežno svetlo niskog nivoa unutar vidljivog spektra, obično plavog, crvenog ili infracrvenog, da stimuliše prirodne fiziološke procese.

"Kada koristimo fotobiomodulaciju, sečemo loše UV zrake i koristimo lekovite stvari", kaže Danijel Barolet, dermatolog.

Dok tačni mehanizmi još nisu u potpunosti shvaćeni, pokazalo se da ova terapija proizvodi niz pozitivnih efekata. Plavo svetlo, na primer, se koristiti za lečenje akni i može ublažiti kožne poremećaje. Kada koža apsorbuje plavu svetlost, ona aktivira proizvodnju toksičnih slobodnih radikala koji tokom nekoliko dana ubijaju bakterije koje izazivaju akne.

"Ono što će se primetiti, samo od ovih Led dioda, jeste da akne nestaju, da se nivo upalnih lezija smanjuje, da koža ukupno počinje da izgleda bolje", naglašava Glinis Ablon, dermatolog, a piše Našonal Džiografik.

Crvena i infracrvena svetlost, imaju duže talasne dužine, mogu da prodiru dublje u telo. "Kada svetlost  prodre u ćelije, ona pokreće lančanu reakciju u mitohondrijama. Ovaj metabolički proces proizvodi nekoliko važnih molekula, koji su važni za osnovne telesne funkcije kao što su proizvodnja energije i zdrav protok krvi", naglašava Barolet.

Drugim rečima, crvena svetlost stimuliše proizvodnju kolagena i cirkulaciju krvi. Na površinskom nivou, ovo može ubrzati zarastanje rana, kao što su opekotine ili čirevi, pa čak i smanjiti znake starenja, poput bora i pega.

"Uopšteno govoreći, tkiva koja će se najviše poboljšati su ona koja su u stanju iscrpljenosti ili poremećaja što je koža opečena suncem", pojašnjava Aleksandar Vunš, lekar i stručnjaku za fotobiologiju.

Led diode imaju jasne prednosti - one su neinvazivne, bezbolne i u suštini bezopasne. Ipak, kada treba da budemo oprezni?

"Produženo izlaganje plavoj svetlosti, koja je blizu UV spektra, može izazvati oštećenje kože, starenje ili iritaciju, ali dugoročna istraživanja su i dalje ograničena. Sa crvenom i bliskom infracrvenom bojom, jedina potencijalna zabrinutost je za one sa alergijama na sunce ili veoma osetljivim očima", kaže Barolet.

Kako izbarati uređaj, na šta treba obratiti pažnju

Kada je u pitanju izbor Led uređaja, stručnjaci se slažu da je najbitniji faktor koji treba uzeti u obzir izlazni intenzitet. Preporučuju da se izbegavaju uređaji koji promovišu svetla zelene, žute i ljubičaste boje. "Kada je u pitanju zdrave talasne dužine za koje se pokazalo da su efikasne su crvena, bliska infracrvena i plava", naglašava Barolet.

Važno je da se proizvode provere da su zvanično odobreni ili da na deklaraciji daju bar informaciju da su procenjeni, naglašavaju stručnjaci.

Na kraju krajeva, bilo da se podvrgnemo kliničkoj proceduri ili koristmo kućne maske, lekari naglašavaju da ne očekujmo trenutne rezultate. "Dok se zarastanje rana može dogoditi brže, efekti na zdravu kožu koja normalno stari mogu biti spori i kumulativni. 'Nagradu' možemo da očekujemo za pet ili deset godina", kaže Vunš.

image