Magazin

Lečenje je uspešnije kod doktora ženskog pola, ustanovili su naučnici

Kada je zdravlje u pitanju svako od nas za sebe i svoje bližnje bira najbolje: najbolju ustanovu u kojoj će se lečiti, najboljeg doktora kome će se poveriti život, najbolju terapiju koja će pomoći bržem oporavku. Ali, da li ste mogli pretpostaviti da je lečenje kod lekara jednog pola u većini slučajeva uspešnije, sa manje povrataka u bolnicu i manje smrtnih slučajeva?
Lečenje je uspešnije kod doktora ženskog pola, ustanovili su naučnici© Canva / Lifestock

Kada biramo doktora koji će nas lečiti, u većini slučajava oslanjamo se na njegove kompetencije i iskustva drugih pacijenata, dok pol stavljamo u drugi plan. Ova praksa, iako potpuno ispravna sa tačke gledišta medicine, ima i svoj "nedostatak", budući da pol stručnjaka zapravo ima uticaja na konačni ishod lečenja.

Žene su uspešnije u lečenju, pokazali su rezultati skoro 800 hiljada pacijenata

Ovakav zaključak istraživača potkovan je sveobuhvatnim istraživanjem podataka koji se nalaze u američkom registru pacijenata, a koji sadrže anamneze 458.108 ženskih i 318.819 muških pacijenata hospitalizovanih u periodu između 2016. i 2019. godine. Svi pacijenti su bili stariji od 65 godina, a nešto manje od jedne trećine i muških i ženskih pacijenata pregledale su doktori žene.

"Bolje razumevanje ove teme moglo bi dovesti do razvoja intervencija koje efikasno poboljšavaju negu pacijenata", naveo Jusuke Cugava, jedan od autora studije.

Pritom, istraživanja su pokazala da su razlike drastično uočljivije kod ženskih pacijenata koji su bili na lečenju kod doktora istog pola, i da se ta razlika povećavala sa porastom stepena oboljenja. Drugim rečima, teško bolesne žene koje su se lečile kod ženskih doktora imale su mnogo bolje uspehe u procesu lečenja od onih koje su lečili muškarci, kao i od muškaraca koje su lečile žene.

Zbog čega su doktori ženskog pola uspešniji

Verovatnoća da će pacijenti koji se leče kod doktora ženskog pola biti ponovo primljeni u bolnicu ili preminuti tokom lečenja manja je nego ukoliko je odabrani lekar muškarac, pokazalo je najnovije istraživanje naučnika iz Sjedinjenih Američkih Država i Japana. Razlog zbog koga su žene uspešnije u procesu lečenja svojih pacijenata leži u drugačijem pristupu, prenosi naučni portal Sajens Alert.

"Naši nalazi ukazuju na to da doktori muškog i ženskog pola različito praktikuju medicinu, a ove razlike imaju značajan uticaj na zdravstvene ishode pacijenata", ističe Cugava.

Dobijene podatke naučnici su uporedili sa tridesetodnevnom stopom mortaliteta i ponovnog dolaska u zdravstvenu ustanovu radi ponovnog lečenja, a u ova slučaja pokazalo se da su pacijenti koje su lečili ženski doktori pokazali bolje rezultate. Razlike nisu pokazale direktan uzrok, niti su bile drastične, ali svakako predstavljaju značajan statistički jaz.

image
VV inauguration
banner