Magazin

Ovih 5 osobina deca nasleđuju od očeva

Sigurno ste makar jednom čuli da neko kaže za dete: "Ma, isti je otac"! Verovali ili ne, ova rečenica može biti potpuno legitimna kada su određene osobine mališana u pitanju.
Ovih 5 osobina deca nasleđuju od očeva© Canva / franckreporter

Kada je reč o nasleđivanju osobina roditelja, situacija je vrlo jasna: od majki mališani nasleđuju intelekt, dok su očevi "zaduženi" za to da na svoje potomke prenesu druge karakteristike. Neke od njih su čisto fizičke prirode, dok su neke vezane za psihički aspekt deteta.

Pol

Na Balkanu je ranije (u mnogim krajevima još uvek) postojala praksa da se rođenje sina slavi mnogo više nego rođenje ćerke. Muškarci su čak bivali i razočarani kada bi na svet došla devojčica. Međutim, ovo uopšte ne zavisi od majke, već od oca, koji "doprinosi" genetičkoj struktusi svojim Y hromozomom.

Visina

Fizičke karatkeristike i izgled zavise od gena koji nose roditelji, a postoji najmanje 700 genetičkih varijacija koje utiču na visinu deteta kada ono poraste. Čak i pored toga što i otac i majka "daju" svoje gene naslednicima, na visinu ipak malo više utiče otac, prenosi magazin Family Education.

Problemi sa mentalnim zdravljem

Genetika igra značajnu ulogu kada je mentalno zdravlje u pitanju. Međutim, uticaj muških gena ovde preovladava. Ukoliko se oni ostvare u ulozi oca u kasnijoj dobi, kvalitet njihove semene tečnosti je slabiji, a samim tim se može dogoditi i da se kod dece razviju problemi sa mentalnim zdravljem.

Ličnost

Okruženje u kome deca odrastaju ima veliki uticaj na ličnost deteta. Ali, ovde nije toliko stvar u genetici, već u načinu odgoja. Primera radi, očevi koji su mirne naravi podstaći će decu da formiraju mirnu i blagu ličnost, koja će se kasnije dodatno adaptirati.

Način skladištenja masti

U našem se telu sakuplja 2 vrste masti: "braon" mast koja se koristi kao izvor energije i "bela" mast koja se gomila u telu i može dovesti do zdravstvenih tegoba poput gojaznosti i srčanih oboljenja. Naučnici su zaključili da je način na koji se akumuliraju "braon" masti zsnovan n a genima majki, dok to kako telo čuva "bele" masti zavisi od gena koje se nasleđuju od oca.

image