Magazin

Četiri znaka da vaš partner neće biti dobar roditelj

U vezi ste neko vreme, stvari postaju ozbiljne i razmišljate o zajedničkoj budućnosti, koja potencijalno uključuje i decu. Međutim, iako ovo zvuči kao divna ideja, da li možete biti potpuno sigurni da će vaš partner biti dobar roditelj? Pre nego što donesete važnu odluku o roditeljstvu, zapitajte se da li vaša "druga polovina" ima neke od sledećih osobina.
Četiri znaka da vaš partner neće biti dobar roditelj© Freepik/yanalya

Kada ste zaljubljeni, možda verujete da bi stvaranje porodice bio sjajan izbor. Ipak, koliko god da volite partnera i koliko god želite da bude deo vaše budućnosti, to ne znači da će zasigurno biti dobar roditelj. Bračni stručnjaci su za "Biznis insajder" podelili nekoliko karakteristika koje partner može da ima, a koje govore da bi trebalo dvaput da razmislite pre nego što se odlučite za stvaranje porodice sa njim:

Veoma je kritičan prema sebi i drugima

Ako vam partner neprestano prigovara, kritikuje vaše prijatelje, roditelje, ali i sebe, to je prilično jasan znak da će se prema vašem detetu verovatno tako ponašati.

Nikad nećete videti iskreno saosećajnu, toplu osobu koja prihvata sebe i druge, a zatim se "preokrene" i postane neverovatno kritična, oštra i osuđujuća prema svom detetu.

Trebalo bi da obratite pažnju na to kako vaš partner govori i osuđuje druge ljude, kao i koliko često to radi. Ljudi koji druge vide kao gubitnike ili vredne ismevanja zbog bezazlenih grešaka, verovatno će postati previše kritični, roditelji perfekcionisti.

Ne može da se nosi sa promenama ili razočarenjem

Tokom perioda "medenog meseca", to jest prvih nekoliko bajkovitih nedelja veze, mnogi mogu biti neverovatno romantični i nežni. Ipak, realan život nije uvek toliko savršen.

Potrebno je da obratite pažnju na to kako oni reaguju kada stvari ne idu "kako treba", jer to može biti uvid u zajedničku budućnost.

Ako se osećate bolesno i ne možete da imate odnose sa njim, da li će on to poštovati ili će učiniti da se osećate loše? Ako dođe do hitnog porodičnog slučaja i ne možete da odete na predstavu ili film koji ste planirali mesecima, da li će partner proveriti kako se osećate, šta vam treba ili će samo požuriti da nađu nekog drugog ko bi išao sa njim?

Procenite koliko empatije pokazuje prema vama u odnosu na to koliko vas okrivljuju. S obzirom da je život pun uspona i padova, pogotovo kada deca postanu deo porodice, da li vaš partner ume da se nosi s ovakvim promenama, koje nisu uvek pozitivne?

Nestaje kada vam je zaista potreban

U zdravim odnosima, parovi pokazuju poštovanje čak i kada se svađaju. Međusobno pokazuju podršku i ljubav u teškim vremenima, ali ako vaš partner nije u stanju da pravi kompromise, da vam izađe u susret kada je potrebno, da sa vama prebrodi probleme i izazove, onda će ovaj manjak podrške biti još očigledniji i teže vam padati kada dođu deca.

Roditeljstvo nije jednostavno i potrebna je ogromna količina timskog rada da bi se dete zdravo razvijalo i pravilno vaspitalo, ali ako je vaš partner već sada emocionalno odsutan, to može biti velika prepreka ako odlučite da imate decu i neće usrećiti ni vas, a ni vaše dete.  

Čak iako nikada ne budete imali zajedničku decu, navedeno ponašanje može da znači da kvalitet veze nije zadovoljavajuć i da sopstvenu sreću uvek stavljate na drugo mesto, da biste udovoljili partneru.

Ima očigledne probleme sa besom

Svako ponekad doživljava stres, ali ako ste sa partnerom koji ne može da reguliše svoje emocije, onda je bolje da dobro porazmislite da li biste tolerisali vikanje i druge vrste agresivnog ponašanja u prisustvu malog deteta.

Čak iako možda vama lično ne smeta, zbog ovoga vaše buduće dete može patiti, može biti nesrećno i uplašeno. Ako partner ima problem sa besom, to može biti veoma zastrašujuće za mališana, tako da bi trebalo porazmisliti da li je takvo okruženje zdravo za vaspitavanje deteta.

image
VV inauguration
banner