Magazin

Kako sa detetom izgraditi odnos pun poverenja: Zaboravite na ove 3 stvari, a jednu uvek primenjujte

Roditeljstvo je puno iznenađenja i izazova, a jedan od najvećih jeste izgradnja odnosa koji je pun poverenja. Srećom, uz nekoliko jednostavnih saveta i ovaj izazov se može prevazići.
Kako sa detetom izgraditi odnos pun poverenja: Zaboravite na ove 3 stvari, a jednu uvek primenjujte© Canva / fizkes

Svaki roditelj teži ka tome da sa svojim detetom uvek ima odnos pun poverenja - da ono uvek iskreno o svemu razgovara, da se ničega ne stidi i ne krije. Pojedini roditelji smatraju da se temelj dobre komunikacije polaže tek pred polazak u školu, kada se oni odvajaju od njih i više vremena provode sa vršnjacima. Međutim, to je velika greška.

Kako bi dete u budućnosti imalo otvoren odnos sa roditeljima, izgradnja odnosa punog poverenja treba da otpočne već u najranijem detinjstvu. Kako uspostaviti odnos sa detetom i utemeljiti ga na uzajamnom poverenju? za ruski magazin Mari Kler govorili su eksperti u toj oblasti.

Uzbegavajte narušavanje ličnih granica i kontrolu

Čitanje ličnih prepiski, neprestano zapitkivanje o tome sa kime se dete čuje ili dopisuje, kao i zabrana druženja sa vršnjacima je siguran put ga gubitku poverenja. Ovo, naravno, ne znači da ne treba voditi računa o svemu navedenom, već da to treba da radite tako da ne narušavate njegove lične granice i u detetu ne izazivate osećaj da je pod prismotrom.

Intenzivna kontrola u detinjstvu može imati velike posledice po razvoj i samopopuzdanje deteta, a u najgorem slučaju i anksioznost, agresiju i osećaj bespomoćnosti. Zato je važno da sa njim održavate otvorenu komunikaciju i učite ga da bude samostalno u donošenju odluka, pružajući mu podršku i usmeravajući ga.

Kada nije u pravu, objasnite mu zbog čega je to tako

Poverenje deteta se može veoma narušiti ukoliko stanete u odbranu druge osobe, nipodaštavajući i ne poštujući njegovu tačku gledišta. Čak i ukoliko vaš sin ili ćerka nisu u pravu, nikada nemojte koristiti fraze poput "Ne, nisi u pravu, u pravu je on/ona". Ovo može izazvati revolt i nepoverenje kod deteta i vrlo narušiti uzajamni odnos.

Umesto da upoređujete, mirno saslušajte i njegovu stranu priče, a potom objasnite da u ovoj situaciji nije u pravu i obrazložite svoj stav, naglašavajući da to ne znači da ono nikada ne donosi ispravne odluke. Na taj način ćete mu ne samo pokazati kako bi trebalo da postupi, već i naučiti ga da prizna kada pogreši.

Uvek se savetujte sa svojim detetom

Mnogi roditelji preuzimaju na sebe odlučivanje o svim pitanjima koja se tiču deteta. Međutim, ovo je vrlo pogrešno, premda mu na taj način onemogućavaju da razvija samostalnost, sigurnost u sebe i veštinu donošenja odluka. Pored toga, sebi takvi roditelji uskraćuju mogućnost razumevanja želja i potreba svoje dece.

Zato psiholozi naglašavaju važnost savetovanja sa decom i njihovog uključivanja u proces donošenje odluka. Na taj način kod mališana, a kasnije i tinejdžera, razvijaju se veštine komunikacije, argumentovanja sopstvene tačke gledišta, kao i kritičkog razmišljanja, koje će im kasnije kroz život biti od velikog značaja, prenosi ruski magazin Mari Kler.

Izbegavajte zastrašivanje

Ukoliko budete grdili dete za svaku lošu ocenu ili i najmanju neposlušnost, vrlo brzo ćete urušiti vaš odnos. Zastrašivanje zasigurno dovodi do gubitka poverenja između deteta i njegovih roditelja, a posledično i potrebe za prećutkivanjem i laganjem, samo kako bi se izbegla kazna.

Kako biste izgradili odnos pun poverenja, prema detetu treba da se odnosite sa poštovanjem i nikada ne zloupotrebljavate svoju ulogu roditelja. Tako će dete naučiti da uvek može da vam se poveri i da, ma šta god da se desilo, u vama ima podršku, prijatelja, pa čak i rame za plakanje.

image