Magazin

Zbog čega hirurzi nose plave ili zelene mantile, a skoro nikada bele

Bela boja se oduvek dovodila u vezu sa medicinom. Međutim, pojedini doktori gotovo nikada ne nose mantile ili uniforme bele boje, već radije biraju one plave ili zelene.
Zbog čega hirurzi nose plave ili zelene mantile, a skoro nikada bele© Canva / Science Photo Library

Sve do druge dekade 20. veka, a tačnije 1914. godine uniforme i mantili koje su nosili doktori bili su bele boje. Tragovi ove prakse su se zadržali čak i u razgovoru - za lekare se i dan danas kaže da su spasioci u belim mantilima. Međutim, i pored toga što je bela boja sinonim za medicinu, hirurzi je praktično nikada ne nose. Njihove uniforme najčešće su zelene ili plave boje, a za to postoje i dva logična objašnjenja.

Uniforme hirurga su zelene ili plave boje sa razlogom

Razlog zbog koga su uniforme hirurga zelene ili plave boje leži u takozvanom krugu boja, u kome su upravo zelena i plava pozicionirane nasuprot crvene, koja je boje krvi i koja je dominantna tokom izvođenja operacija. Zbog čega je to značajno za hirurge koji izvode višečasovne operativne zahvate?

Nakon dužeg perioda gledanja u krv tokom operacije, hirurzima se može dogoditi da se njihove oči umore i izgube sposobnost prepoznavanja nijansi crvene boje. Kako bi odmorili oči i za vreme operacije i "neutralisali" uticaj crvene na njihov vid, oni obično nose zelene i plave uniforme ili mantile, koji imaju umirujuće dejstvo.

Drugi razlog zbog koga hirurzi ne nose belu boju jeste taj što se nakon dužeg fokusiranja na krv može desiti da se prenošenjem pogleda na materijal bele boje stvori optička iluzija u vidu zelenkastih tačkica, prenosi portal Lajv Sajens. Ovo stručnjacima može potpuno omesti pažnju i "pratiti" ih još nekoliko sekundi (a nekada i minuta) u šta god da pogledaju.

Zbog ovih tačkica njihova koncentracija može opasti tokom zahvata, a samim tim i se i život pacijenta na operacionom stolu može naći u riziku. Međutim, ukoliko se pogled sa krvi skrene na površinu zelene ili plave boje do ove varke neće doći, jer se one mežusobno neutrališu, navodi Paola Bresan, naučnica koja istražuje optičke iluzije na Univerzitetu u Padovi.

image