Magazin

Ruski endokrinolog razotkriva 5 mitova o dečjoj ishrani

Postoji mnogo mitova oko ishrane beba i dece koji mogu dovesti do loših (i često veoma opasnih) navika u ishrani. Pedijatar endokrinolog dečje klinike "SM", Darija Haikina, razotkrila je zablude u vezi sa ishranom dece.
Ruski endokrinolog razotkriva 5 mitova o dečjoj ishrani© Unsplash / Providence Doucet

Deci je potrebno mnogo mleka za jake kosti

"Da, mleko je dobar izvor kalcijuma. I dobro je za decu. Ali mleko je prilično kalorično, a česta konzumacija može dovesti do viška telesne težine" ijavila je endokrinolog u intervjuu za portal Gazeta." Pored toga, prilično veliki broj dece je netolerantan na laktozu", dodala je doktorka. 

Razne kuglice, žitarice i musli za doručak

"Deca vole ove doručke, oni su lagani i hranljivi, ali oni nažalost, sadrže mnogo šećera. Bolje je deci ponuditi doručak bogat proteinima i vlaknima, kao što je ovsena kaša sa klasičnim i bobičastim voćem", preporučila je doktorka.

Osim toga, endokrinolog je skrenula pažnju i na mitove poput

So nije šećer, nije opasna

Prekomerna konzumacija soli može dovesti do povećanja krvnog pritiska čak i kod dece. Umesto soli, trebalo bi koristiti prirodne začine i bilje za poboljšanje ukusa jela.

Što manje masti, to bolje

"Masti su neophodne za funkciju mozga. Ne možemo eliminisati masti, a još manje ih potpuno ukloniti. Međutim, važno je birati zdrave izvore masti, kao što su orasi, semenke i biljna ulja, a izbegavati trans masti", savetuje endokrinolog.

Deci starijoj od tri godine treba najmanje 1,5 litara vode

Kako endokrinolog kaže, ne bi trebalo "zalivati" dete vodom. Sve je individualno, ljudi su različiti, posebno kada se radi o deci. Količina potrošene tečnosti treba uzeti u obzir na osnovu načina života, visine i težine deteta.

"Ne dajte se zavarati. Ovi mitovi o ishrani dece mogu ozbiljno uticati na zdravlje i razvoj dece. Pravilna ishrana u detinjstvu je temelj zdravlja u odraslom dobu", zaključio je endokrinolog.

image