Magazin

Zbog sve strožih propisa, razvija se nova verzija švajcarskog noža - bez noža

Više od jednog veka bio je nezaobilazan komad opreme za kampere, planinare i avanturiste, ali će švajcarskom nožu biti oduzet njegov najelementarniji deo – sečivo. Švajcarska kompanija "Viktorino" razvija nove alatke koje neće sadržati nož.
Zbog sve strožih propisa, razvija se nova verzija švajcarskog noža - bez nožawww.globallookpress.com © Manfred Bail

Odluku je donela "Viktorino", švajcarska kompanija koja proizvodi poznati nož, kao odgovor na strože propise koji ograničavaju nošenje noževa u mnogim zemljama širom sveta, piše britanski "Telegraf".

Kompanija umesto toga planira da napravi alate za sklapanje koji neće imati sečivo, ali za koje se nadaju da će se ipak svideti nekim kupcima - na primer biciklistima.

"Zabrinuti smo zbog sve strožih regulacija noževa, (koje su uvedene) zbog nasilja u svetu", rekao je Karl Elsener, izvršni direktor švajcarske kompanije.

Na nekim tržištima, nož "stvara sliku oružja", dodaje on. "Imamo na umu stvaranje alata koji bi bio koristan za bicikliste. Biciklisti imaju potrebu za određenim alatima, ali ne nužno i za nožem", rekao je Elsner, dodajući da već imaju alatke specijalno za golfere.

Firma je u ranoj fazi razvoja proizvoda i još nije objavljen datum lansiranja.

Elsener je rekao u da je u Engleskoj i određenim azijskim zemljama "ponekad dozvoljeno da nosite nož samo ako je to potrebno za obavljanje posla ili ako ste na otvorenom".

Prema propisima u Ujedinjenom Kraljevstvu je dozvoljeno nošenje noževa samo ako je sečivo kraće od tri inča, odnosno oko 7,62 centimetra.

Sve ostale noževe je zabranjeno nositi u javnosti bez dobrog razloga. To može uključivati korišćenje noža za posao, nošenje kao deo nacionalne nošnje ili iz verskih razloga, kao što je zakrivljeni kirpan nož koji nose neki Siki.

To nije prvi put da ta kompanija mora da se adaptira na promene u svetu, navodi "Telegraf". Prodaja švajcarskih noževa opala je za 30 odsto nakon terorističkih napada 11. septembra, kada je uvedena zabrana nošenja oštrih predmeta u avione.

image