Srbija i Balkan

Varhelji i Konaković objavili zajedničko saopštenje o Srebrenici

Konaković je prethodno optužio Varheljija da se "priklonio Srbiji" jer je tokom posete Beogradu rekao da se ne slaže sa kolektivnim kažnjavanjem jednog naroda
Varhelji i Konaković objavili zajedničko saopštenje o SrebreniciGetty © Samir Jordamovic/Anadolu

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji i ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković objavili su danas, posle telefonskog razgovora, zajedničko saopštenje o nacrtu rezolucije o Srebrenici, u kojem se navodi da su ranije izjave Varheljija u znaku punog poštovanja prema žrtvama, ali i da evropski komesar smatra da je svako poimanje kolektivne krivice i kolektivne odgovornosti celog naroda neprihvatljivo.

"Danas smo razgovarali o nedavnom nacrtu rezolucije UN o Srebrenici. Prethodne izjave komesara Varheljija su u znaku punog poštovanja prema žrtvama i ni na koji način nisu dovele u pitanje činjenice koje se tiču genocida u Srebrenici 1995. godine", navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom na Varheljijevom "Iksu".

Dodaje se i da je "činjenice o genocidu u Srebrenici" pravno utvrdio, "između ostalih, i Međunarodni sud pravde".

"Komesarova izjava pojašnjava da počinitelji snose punu i isključivu odgovornost za zločine koje su počinili. Svako poimanje kolektivne krivice i kolektivne odgovornosti celog naroda je neprihvatljivo i protivno je međunarodno prihvaćenim normama. Počinjeni zločini se nikada ne smeju zaboraviti, kako se više nikada nad bilo kim ne bi ponovili", piše, pored ostalog, u zajedničkom saopštenju.

Zanimljivo je i da je istaknuto da se "pomirenje može graditi samo na istini, miru i pravdi", te da "ne može biti tolerancije prema negiranju genocida, istorijskom revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca".

Ovo saopštenje usledilo je nakon što je Konaković ranije uputio otvoreno pismo Varheljiju u kojem ga je optužio da se priklonio Srbiji, protiv rezolucije o Srebrenici, a nakon današnjeg telefonskog razgovora u kojem su, kako je naveo Varhelji, razjasnili nesuglasice i složili se da nastave da rade na evropskom putu BIH.

Varhelji je tokom nedavne posete Srbiji, govoreći o predloženoj rezoluciji o Srebrenici, rekao da se ne slaže sa kolektivnim kažnjavanjem jednog naroda, nakon čega ga je Konaković optužio da se "priklonio Srbiji".

"Ne slažem se sa kolektivnim kažnjavanjem, to nije nikad bio deo naših vrednosti, niti će biti", rekao je Varhelji 13. maja na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Konaković je tada naveo da je od Varheljija očekivao "odgovorniji, ozbiljniji, humaniji stav po pitanju rezolucije o Srebrenici", ne dajući sam primer odgovornošću tako što će poštovati Ustav BiH i Dejtonski sporazum. Prema Ustavu koji proističe iz Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma ni on, kao ni ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija nemaju nadležnost kreiranja spoljne politike niti donošenja odluka o rezoluciji, već samo Predsedništvo BiH.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto najavio je ranije da Mađarska neće glasati za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Nakon toga je Konaković najavio da je jednostrano, opet bez odluke Predsedništva,  ministarstvo kojim rukovodi prekida sve procese saradnje sa Mađarskom koji su ključni za pristupanje BiH Evropskoj Uniji.

image