Srbija i Balkan

EU ignorisala izveštaj Međunarodne komisije, osudili Srpsku: U Evropi nema mesta negiranju genocida

Delegacije EU u BiH je potpuno ignorisala izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992–1995. godine, u kojem tvrde da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte
EU ignorisala izveštaj Međunarodne komisije, osudili Srpsku: U Evropi nema mesta negiranju genocida© Royalty-free

Predstavnici Evropske unije saopštili su da osuđuju to što su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, kao i okupljeni na mitingu "Srpska te zove" u četvrtak, 18. aprila, u Banjaluci, kako navode, "negirali genocid u Srebrenici".

"U Evropi nema mesta negiranju genocida, revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca i odbacujemo svako negiranje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje srebreničkog genocida", navodi se u saopštenju Delegacije EU u BiH.

Dodaju da genocid na prostoru Srebrenice u julu 1995. godine nije stvar nečijeg ličnog stava, već je to "istorijska činjenica", pri tom EU potpuno ignoriše izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992–1995. godine. Ova Komisija je naime, utvrdila da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte.

Predsednik ove komisije Gideon Grajf je ranije pojasnio značenje pojma "genocid", navodeći da se odnosi "na nameru jedne grupe da potpuno uništi drugi narod", a ovi 10 stručnjaka je zaključila da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici niti na bilo kom drugom mestu.

EU je saopštila da su "nesporna stradanja građana BiH svih nacionalnosti tokom rata 1992-1995. godine i da su polazna osnova za istinsko pomirenje empatija i uvažavanje stradanja svih žrtava, za šta je potrebno da svi ulažu napore".

Delegacija EU je sve političke lidere i ostale na vodećim pozicijama u BiH pozvala da pokažu pijetet prema žrtvama i založe se za pomirenje, da se suzdrže od "provokativne retorike ili poteza" i da usmere pažnju na napredak BIH na "evropskom putu", što je, kako su ocenili, želja velike većine građana.

Narodna skupština RS je u četvrtak usvojila predložene zaključke o Izveštaju nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine koju je formirala Vlada RS.

Izveštaj je utvrdio da u Srebrenici nije počinjen genocid.

Rezolucija o Srebrenici, čije usvajanje bošnjački deo misije Bosne i Hercegovine s ambasadorom Zlatkom Lagumdžijom na čelu želi da progura i Skupštini Ujedinjenih nacija zakazanoj za 27. april, predviđa da 11. jul postane "međunarodni dan sećanja na genocid" i zahteva da se kroz obrazovni sistem na ovaj način govori o zločinu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko rezolucija o navodnom genocidu bude usvojena, tih dana pozvati Srbe da gde god žive istaknu "našu najlepšu trobojku i pokažu da Srbiju i srpski narod nikada neće moći da sruše".

image
VV inauguration
banner