Magazin

Tri jednostavna koraka za borbu protiv "Gugl efekta" i poboljšanje pamćenja

Da li primećujete da, kada ne možete odmah da se setite određene informacije, odmah posegnete za mobilnim telefonom? Bilo da je to recept, lokacija, podsetnik za buduće sastanke... Iako je ovo navika koju možda ne primećujete, može da ima ozbiljne posledice po vaše sposobnosti pamćenja. Kako da umanjite ovaj "Gugl efekat" i "trenirate" svoje pamćenje?
Tri jednostavna koraka za borbu protiv "Gugl efekta" i poboljšanje pamćenja© Freepik/msgrowth

Svako od nas je barem jednom, bez razmišljanja, odmah uzeo telefon u ruke da bi pretražio određenu informaciju. Sada, kada nam nikada nije bilo lakše da nađemo odgovore na sva pitanja u roku od nekoliko sekundi, zašto bismo se "mučili" i pokušavali da se sami svega setimo, kada samo možemo brzo iskoristiti internet pretraživač?

Ovaj fenomen se naziva "Gugl efekat" i sve češće se pojavljuje u svakodnevnici. Iako nam je tehnologija proteklih decenija mnogo pomogla, oslanjanje isključivo na digitalne uređaje, umesto na sopstveni um, ne donosi pozitivne efekte na naše kognitivne sposobnosti.

Pamćenje je kao mišić, koji vremenom gubi "snagu" ako ga ne koristimo. Ovo može biti uzrok oslabljene kognitivne funkcije na duže staze, tako da je važno da postepeno pokušamo da se "odviknemo" od traženja "instant odgovora".

Evo tri jednostavna koraka koja možete preduzeti da biste se "odvikli" od internet pretraživača i poboljšali svoje sposobnosti pamćenja:

Zaustavite se pre nego što posegnete za telefonom

Samo zato što ne možete odmah da se setite nečega ne znači da se toga nikada nećete setiti. Pre nego što "izguglate" svoje pitanje, posebno ako ste sigurni da ste ranije već tražili odgovor, odvojite nekoliko sekudni ili čak minuta da pokušate da se setite.

Čak i da ovaj metod u početku ne funkcioniše, to jest ako na kraju ipak budete morali da ga potražite, svakako će vam pomoći da postepeno ojačate svoje pamćenje.

Zapišite šta želite da zapamtite

Ako pronađete informacije na mreži za koje znate da ćete verovatno želeti da se setite kasnije, zapišite ih istog trenutka. Ručno vođenje beleški pomaže boljem zadržavanju informacija, a takođe znači da morate dobro da se skocentrišete na ono što radite.

To je strategija koju većina ljudi kroz život primenjuje kada uči školsko gradivo, ali preporučljiva je i za bilo koju situaciju u kojoj treba da zapamatimo važne informacije (makar to bio recept za omiljeni kolač).

Promenite svoje navike

Sledeći put kada pronađete novi recept koji vam se sviđa ili naučite nešto novo, što sigurno ne želite da zaboravite, ponašajte se kao da sledeći put nećete moći ponovo da potražite ove informacije. Ova promena načina razmišljanja može vam pomoći da zapamtite stvari, ali i da se odreknete oslanjanja na telefon kada vam "stane mozak".

Na ovaj način "izazivate" vaš mozak i ne dopuštate pamćenju da "zarđa". Dakle, pretraga na internetu može da posluži isključivo kao poslednja opcija, ako zaista ne možete da se setite onoga što vam treba.

image