Magazin

Jedna je baka: Baba po majci ima veoma pozitivan uticaj na dete, kaže istraživanje

Ako ste imali priliku da osetite bakin zagrljaj, probate topli obrok koji je specijalno spremljen za vas, onda verovatno nije potrebno nikakvo istraživanje da kaže koliko je njeno prisustvo umirujuće i puno ljubavi.
Jedna je baka: Baba po majci ima veoma pozitivan uticaj na dete, kaže istraživanje© Anna Shvets/pexels

Prilika da dete provodi vreme sa bakama i dekama je jedno veliko i korisno iskustvo. Seniori se u potpunosti prepuste dečijim igrarijama i avanturama, olako ih nagovore na pojedu zeleniš, časom ih navedu da se spreme za vrtić ili školu. Istraživanje govore da su bakine supermoći posebno značajne u situacijama koje se tiču negativnih iskustava u ranom životu.

Kako nas bake štite

Naime, istraživanje iz Finske je uključivalo skrining ponašanja kako bi se izmerili emocionalni problemi u životu mladih ljudi.

"Naše glavno uočavanje je bilo da su bake po majci u stanju da zaštiti svoje unuke od uticaja višestrukih negativnih iskustava u ranom životu", rekao je Samuli Hele, vodeći istraživač, a piše Haf Post.

Deca koja su doživela teška iskustva iz detinjstva su imala manje šanse da pokažu negativne efekte ako je u njihovom životu postojala baka po majci koja je nudila podršku, kao što je briga o detetu ili finansijska pomoć. Zanimljivo je da su istraživači otkrili ovaj zaštitni efekat samo kod baka po majci, a ne kod drugih baka i dedova.

Kako se negativna iskustva odraze na dete, a kako da odrasle

Neželjena iskustva iz detinjstva je fraza koju psiholozi i drugi stručnjaci koriste da opisuju traumatske događaje ili teške okolnosti koje su se desile do 17 godina života", objasnila je Vitni Reglin Bignal, pomoćnik kliničkog direktora Fondacije za mentalno zdravlje dece.

Primeri, rekla je ona, mogu uključivati "zlostavljanje, zanemarivanje, zadržavanje staratelja u zatvoru, prisustvovanje nasilju".

U detinjstvu ova iskustva mogu "promeniti razvoj mozga, a negativno se odražavaju na odnose", naglašavaju psiholozi. U odraslom dobu, osoba takođe ima veće šanse da doživi probleme sa mentalnim zdravljem, drogom, da razvije hronične bolesti.

Naučnici upozoravaju da studija sa Univerziteta u Finskoj otkriva prosečan statistički obrazac i da u stvarnom životu mogu postojati brojni primeri deka ili baka po ocu koji brinu uz isti zaštitni efekat.

image