Magazin

Neslaganje sa bakama i dekama oko vaspitanja dece - u kojim situacijama nema mesta za diskusiju

Bake i deke često pomažu svojoj deci i "uskaču" kada treba da se pričuvaju najmlađi. Neretko seniori ponude i savete oko gajenja i vaspitanja dece što može da nervira i smeta roditeljima. Šta da uradimo u takvim situacijama? Miran razgovor većinom pomaže, kažu psiholozi i naglašavaju da u određenim situacijama, kao što je pitanje dečije bezbednosti nema diskusije i trebalo bi tada uvesti drastične mere.
Neslaganje sa bakama i dekama oko vaspitanja dece - u kojim situacijama nema mesta za diskusiju© Mikhail Nilov/pexels

Gajenje i vaspitanje dece podrazumeva veliku ljubav, odgovornost, posvećenost, ali i požrtvovanost i mnoga odricanja. Bake i deke svojoj deci izlaze u susret i čuvaju mališane, vode ih u park, putuju sa njima, čitaju bajke, igraju se. Nekada popuštaju i ne poštuju granice i pravila koja su roditelji uspostavili ili daju savete, koji i nisu baš uvek dobrodošli.

Seniori znaju da kritikuju svoju decu, jer su popustljiva, što ne dozvoljavaju mališanima da jedu slatkiše, što deca provode mnogo vremena ispred ekrana. Možemo da nastavimo niz, ali šta tada da radimo?

Kada su u pitanju manji problemi kao što su vreme ispred ekrana, obroci ili vreme za spavanje, najbolji način da se pozabavimo neodobravanjem koje dolazi od bake i deke je otvorena, iskrena diskusija. Čim počnemo da primećujmo da se linija prelazi, treba rešiti pre nego što se pretvori u veći problem. Ton razgovora mora da bude miran i nežan, a poželjno je da ih uverimo da da cenimo njihovu brigu.

Ipak, ako najstariji prelaze granicu, psiholozi ipak naglašavaju da mora da se uvede drastrična mera: "U ekstremnim slučajevima, roditelji će možda morati da ograniče pristup deci. Ako baka i deda krše ozbiljna pravila kada roditelji nisu u blizini, prvi korak bi mogao biti da im se ne dozvoli da budu sami sa decom. Ako nastavljaju da dele svoja mišljenja ili insistiraju na kršenju pravila, možda bi bilo važno ograničiti njihov kontakt", kaže psihoterapeut Emi Morin, a piše Veri Vel.

Neki primeri ozbiljnijih neslaganja, uključuju vakcinaciju i bezbednosne mere: "Roditelji moraju da utvrde šta im je važno i da se drže svojih uverenja – kada su u pitanju bezbednosna pitanja ne bi trebalo biti mesta za diskusiju", kaže dr Karli Šnajder.

Bake i deke se ne slažu sa roditeljima najčešće oko discipline i ishrane

Anketa koji je pre par godina sproveom National Poll on Children’s Health, govori da su načešća neslaganja oko discipline (57 odsto), hrane (44 odsto), vremena provedenog ispred ekrana (36 odsto), manira (27 odsto). Istraživanje je takođe otkrilo da među roditeljima koji su tražili od bake i deke da budu dosledniji, 17 odsto tvrdi da su odbili njihov zahtev. Roditelji su takođe češće ograničavali vreme koje bake i dede provode sa decom ako su odbijali da poštuju roditeljske izbore.

"Sukob koji nastaje je često generacijski. Današnji roditelji izloženi su raznim savetima koje struka iznosi, a tu su i trendovi u roditeljstvu. Sve ovo se stalno menja i treba da budemo svesni da nešto što funkcioniše za jedno dete, ne mora da znači da će i za drugo", kaže Margaret Rutherford, psiholog, a piše Jaho. 

image