Magazin

Objavljena lista najboljih namirnica u Evropi - Šta je najukusnije u Srbiji

Gastronomski portal Tejst atlas je objavio mapu najboljih namirnica svake države u Evropi, a za pojedine zemlje su navedena i čuvena pića. Koja hrana se najviše "hvali" u Srbiji i regionu?
Objavljena lista najboljih namirnica u Evropi - Šta je najukusnije u Srbiji© Freepik/freepik

Za najbolju namirnicu u Srbiji je proglašen pirotski kačkavalj, a uz njega je ovu titulu odnela i šljivovica. Šljivovica se nedavno našla i na drugim listama, na kojima je hvaljena kao jedno od najboljih žestokih pića sveta, a 2022. godine je dospela na Uneskovu listu kulturnih nasleđa.

Što se tiče zemalja u regionu, u Crnoj Gori je njeguški pršut osvojio titulu najbolje namirnice, u Hrvatskoj je istaknut slavonski pršut, paški sir i vino Plavac mali. U Severnoj Makedoniji je prvo mesto zauzela ohridska pastrva, dok je livanski sir odneo prvo mesto u Bosni i Hercegovini.

Ovo nije jedini srpski sir koji se "hvali", jer je nedavno objavljena i lista top 50 najboljih sireva u svetu, na kojoj se našao miročki sir. Takođe, Srbija i Rusija su se zajedno našle na Si-En-Enovoj listi top 50 najboljih hlebova na svetu - u pitanju ruski hleb-kolač "karavaй" i proja. 

U poslednje vreme se srpska hrana i pića sve češće pojavljuju na visokim mestima na različitim listama popularnih gastronomskih platformim, toliko da je srpska kuhinja proglašena za jednu od top 20 svetskih kuhinja za 2023. godinu.

image